Frygten for at vise overskud

Jeg har lige bagt boller. Og muffins. Med blåbær, banan og chokolade. De blev ikke specielt gode. Jeg er i bund og grund ikke særlig god til at bage.
Men bagt blev de, hvilket var imponerende henset til, at klokken lige nu er 23.43 søndag aften.

Mens jeg stod der med nybagt boller, der netop var trukket ud af ovnen fandt jeg min telefon frem for at forevige det på en story på Instagram. Telefonen blev dog lagt pænt tilbage i lommen igen. “Det kan du simpelthen ikke dele” tænker jeg. “Det udstråler simpelthen for meget overskud.”

Det er simpelhen en mærkværdig tendens og jeg ved, at jeg ikke er alene om at have det sådan. For 5 år siden var sociale medier et sted, hvor alt var karrikeret og poleret og ingen begik fejl. Ens feed bugnede af grød med topping i lige linjer, Kähler-vaser og café latter med små hjerter af skum.

I dag er det ganske anderledes. Vi skal tale om menstruation, usikkerhed og så skal vi helst også græde på skærmen. Jeg har intet imod det. Jeg kan bedre forholde mig til det, end chia-grød med udformet mango. Jeg selv er dog ikke helt klar til at kaste mig derud. Mest fordi, at jeg er rigtig dårlig til at græde. Jeg ved ikke om jeg mangler følelser, men i ny og næ tænker jeg, at jeg er den eneste, der ikke går rundt og føler hele tiden. De fleste dage går med så meget logistik, at jeg ikke aner, hvem jeg selv er.

For at vende tilbage til bollerne, oplever jeg en lidt spøjs tendens. Måske handler det om jantelov. Måske handler det om, hvad der er moderne på sociale medier, men vi er pludselig frygtelig dårlige til at vise overskud. Min refleksion gik selv på, at jeg ikke ville støde nogen eller give nogen dårlig samvittighed, fordi jeg stod der og bagte boller klokken bæ. Med den ene simple årsag, at mens jeg bagte, så et dokumentar-program om Fie Laursen, jeg gerne ville færdiggøre, inden jeg skulle sove. Så i bund og grund var det egentlig bare en overspringshandling.

Og se nu der. Nu gør jeg det igen. Jeg retfærdiggør det faktum, at jeg bager boller. Istedet for at sige, at jeg en gang imellem også har overskud til den slags.

Den virkelighed vi oplever på sociale medier, bliver heldigvis aldrig det samme, som det der foregår uden for skærmen. Men jeg gad godt, at alting ikke altid skal være sort/hvidt. I nogle perioder er vi sådan nogen, der løber 5 gange om ugen. Andre perioder ligger vi i fosterstilling foran Netflix og kan end ikke overskue at tage opvasken.

Sådan er mennesker jo. Lad os lade være med at shame hinanden for at have overskud.

Træk vejret dybt ind

Velkommen til kaos. Til leverpostej på væggene, kampe om plastik-farvede IKEA-kopper, realkredit-lån og kampen om ikke at blive vanvittig midt i det hele. Før løb jeg ironman og ekstrem-løb. Nu består min største udfordring primært i at få lov til at sove længe og ikke at glemme et eller flere børn, når jeg skal ud af døren om morgenen.

5 kommentarer til “Frygten for at vise overskud”

 1. Jeg deler mit perfekt liv.. og mindre de kedelige sider.. er sååååå ligeglad med hvad de andre tænker..
  Dem som kender os godt ved at alt ikke er lutter lagkage.. og vi har udfordringer som alle andre..

 2. Så enig! Jeg savner lidt alt det positive. Jeg mere eller mindre droppede Facebook, fordi mediet var oversvømmet i negativ energi og kommentarer. Nu har Instagram så småt den samme virkning (heldigvis kan man jo vælge til og fra, hvem man følger).
  Jeg elsker f.eks. at være blevet mor. Jeg synes ikke det er hårdt men bare fedt, og dét er altså heller ikke noget, man skal råbe for højt om. Så Mom-shamer man… ærgerligt.
  Frem med de fine boller og det gode overskud! Jeg vil i hvert fald gerne se dem ☺️👌🏻☀️

 3. Dejligt og tiltrængt indlæg! I det hele taget, synes jeg, vi skal være bedre til ikke at gøre os til dommer over hvad andre gør – eller ikke gør. Det er sgu da dejligt med hjemmebagte boller! 😊 Fjollet at man ikke må vise overskud. Jeg er virkelig god til at huske navne. Som barn lod jeg nogengange som om, jeg ikke kunne huske navne. For ikke at virke for kvik 🤦‍♀️ Det er sgu lidt det samme. Hvorfor skal man skjule, man er kvik? Eller at man har lyst og overskud til at bage boller?

  1. Hahaha ej det er sjovt at læse. Jeg troede, jeg var den eneste, som var (og er) så god til at huske ansigter og navne, at jeg i mange år løj om det og nogle gange lod som om, jeg heller ikke lige kunne huske navne eller personer.

 4. Man skal da bare lægge det ud man har lyst til. Nogen gange er det boller, en fin solnedgang og andre gange når ens hår sidder sært, et godt billede der er uskarpt. Del hvad du har lyst til, folk er alligevel videre ti sekunder efter og hvis det gør dig glad så læg det på. Lad dit feed for din egen skyld.
  Det eneste hvor jeg er forsigtig er med at gå ind i politiske diskussioner og måden jeg deltager i kønsrelaterede diskussioner, men det er mest fordi jeg ikke orker de svinske bemærkninger feminister bliver mødt med

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *