Mad over bål

Mad over bål er noget af det, vi elsker allerhøjst i vores lille familie. Dette indlæg giver en lille introduktion. 

 

Andre bloggere får mange spørgsmål om, hvor de har købt deres tøj og sko. Det får jeg ikke. Det spørgsmål der forekommer mest i min indbakke er, hvor vi har købt vores bålfad. Det gør mig en smule stolt, for hvis der er noget, jeg gerne vil motivere til, er det at slæbe børnene udenfor og lave mad over bål.

Her er derfor et indlæg, der netop er dedikeret til lige det og spørgsmål omkring det.

Vores glæde for naturen går langt tilbage. Min egen blev grundlagt, da jeg var lille og min mor weekend efter weekend slæbte mig ud i skoven for at plukke svampe. Min mor var en ferm svampe-jæger og kunne spotte en kantarel på mange hundrede meters afstand. Efterfølgende blev jeg FDFér og bål og rafter blev en naturlig del af mit liv.

Da jeg mødte min mand, var glæden ved naturen netop én af de ting, vi havde allermest til fælles. Vi nåede ikke at være kærester særlig længe, inden vores ældste datter viste flaget, men allerede da hun var 3 måneder, tog vi til Norge, hvor vi havde hende med.

Derudover har vi haft hende med vandreferie i Østrig og har transporteret hende tværs over Fyn.

Efter vi er blevet forældre til 3 små børn, er det blevet lidt sværere at medbringe alle tre unger med på den type af ture. Til gengæld er eventyret rykket ud i de danske skove og hjem i haven. Det fungerer rigtig godt at være tæt på hjem, når man er ude med små børn (i 2- og 3-års alderen hvor hyggen pludselig kan vende.

I sommerperioden laver vi rigtig meget mad over bål i haven.

Vi har et bålfad fra Silvan, der ligner det her. Det er billigt og holder nok ikke hundrede år, men det har indtil videre fungeret fint. Der er dog ikke hul i bunden og vi har en forventning om kort levetid, da det ruster. Hvis du skal have fat i noget, der er noget dyrere, men holder længe kan jeg anbefale det her, der er lavet i støbejern og som netop har hul i bunden til vandudløb.

Til bålfadet har vi en rist, hvorpå vi kan riste pølser, grøntsager, brød osv.

Hvis du skal ud i lidt større kokkerier, kan jeg anbefale at købe et stativ, hvorpå der kan hænge en pande eller en gryde. Vi bruger selv det her fra mærket Petromax og i samme mærker kan man fx købe gryder og pander, der fastsættes på stativet over bålet. Derudover findes der denne typer af pander, der er perfekt til pandekager til børnene, da de selv kan stå med panden uden at komme for tæt på bålet.

 

Hvis du gerne vil ud på tur, er det ikke lige sådan at slæbe et bålfad med. Istedet findes der en række muligheder, der også kan stille både den store og den lille sult.

Vi har denne  jetboil, der er en gasbrænder, der fylder meget lidt og ikke vejer så meget, hvilket er vigtigt, når man i forvejen har en stor bagage (og mange børn)

Der findes rigtig mange forskellige brændere. Den vi har er rigtig god til at koge vand hurtigt og fylder meget lidt. Vi har primært brugt til at koge vand til frysetørret mad som fx denne her Pasta Bolognese, der bare skal have kogende vand. (Det smager bedre end det lyder). Der findes et hav af retter og der er intet bedre end fx frysetørret grød til morgenmad efter en god lang nats søvn i soveposen. Men det er også oplagt til en skovtur, hvor man gerne vil føle sig lidt mere outdoorsy end hvad en klapsammen med leverpostej kan klare.

Ved siden af det findes der det klassiske Trangia-sæt, der fylder lidt mere, men også minder lidt mere om et lille the-køkken. Der findes dog også trangia-sæt, der fylder lige så lidt som gasbrænderen.

Mad fra vores tur da vi gik Fjällräven Classic, der er 75 km over Fyn

Der findes rigtig mange youtube-videoer, der beskriver brugen af de forskellige brændere. Outside.org har for eksempel lavet denne video, der forklarer alle de forskellige brændere og introducerer brugen af en jetboil:

Men hvad skal vi så lave over bål? 

Der findes mange gode Instagram-profiler og blogs, der netop laver lækker mad over bål. Blandt andet Valdemars ro , der har alt fra supper til desserter lavet over bål. Derudover tjekker jeg ofte hashtagget #Bålmad for at finde ny inspiration. Derudover findes der tonsvis af kogebøger. Fx “Bogen om bålmad” eller “Mad over bål – en inspirationsbog til mad i det fri”

Uanset hvad vi laver, laver vi dog ofte det her fladbrød, som virker som tilbehør til alt.

Uanset om det bare er pølser, der bliver stegt eller om det er den helt store gastronomiske oplevelse, kan jeg anbefale at slæbe børnene ud for at lave mad. Om det er den friske luft eller det faktum, at de er andre rammer, ved jeg ikke, men konflikterne er færre og der bliver indtaget mere mad.

 

 

Træk vejret dybt ind

Velkommen til kaos. Til leverpostej på væggene, kampe om plastik-farvede IKEA-kopper, realkredit-lån og kampen om ikke at blive vanvittig midt i det hele. Før løb jeg ironman og ekstrem-løb. Nu består min største udfordring primært i at få lov til at sove længe og ikke at glemme et eller flere børn, når jeg skal ud af døren om morgenen.

2 kommentarer til “Mad over bål”

  1. @mor_men_meget_mere

    Hvis du vil prøve en anden kogebog til udendørs mad, så skulle du afprøve “Stormkøkkenet – kogebog til mad i naturen”

  2. Blev kraftig inspireret af dig og vi laver mad over bål minimum en gang om ugen nu.. Vi elsker det!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *