Hvorfor mine børn bliver sendt afsted i institution efter påske

Det var noget af et sug, der gik igennem landet, da vores statsminister annoncerede at landet nu var klar til fase 2 i epidemi-håndteringen. Fase 2 der består i, at vi langsomt begynder at åbne landet op igen.

Et tiltag der betyder, at vi så småt skal til at sende de yngste børn afsted i institution. I hvert fald hvis børnene ikke selv er en del af den risiko-gruppe, der kan blive alvorligt syge af COVID-19.

Efterfølgende eksploderede internettet. Retorik og historier om at vores børn nu skulle være “forsøgs-kaniner”, “mine-ryddere” og “bombe-ryddere” gav mig ondt i maven og det var med noget uro i kroppen, at jeg lagde mig til at sove den aften.

Ikke fordi, at jeg var bekymret for mine børn, men fordi, at jeg nu følte, at jeg skulle belæres om, at jeg var én af dem, der bidrog med “forsøgs-dyr” til regeringens tiltag.

Jeg er ikke enig. Slet ikke.

Det er med ro i både mave og sind, at jeg sender dem afsted onsdag efter påskeferien. Vi har tænkt os, at lytte til institutionen og deres behov og hvis de har brug for, at vi alene afleverer på specifikke tider eller slet ikke, har vi tænkt os at honorere dette. Vi skal nok finde en vej i det for at imødekomme pædagogernes behov.

Men afsted kommer de altså. Mormor og morfar er sendt i sommerhuset og det er noget bekymrende i forhold til, hvornår vi nu kan se dem. Og farmor og farfar for den sags skyld. Men jeg håber, at vi snart kan blive testet og finde ud af, om hvorvidt vi har antistoffer i blodet eller ej.

I mit hoved giver regeringens tiltag mening. Regeringen lukkede jo samfundet ned, så vores sundhedsvæsen kunne følge med og sygdoms-kurven blev flad og ikke lineær, som det er sket i eksempelvis Italien. Men det betød jo, at der er en berettiget forventning om, at langt flere skal rammes af sygdommen og vi blot skal sikre at hospitalerne skal kunne følge med.

Det har aldrig være tanken at vi skulle låse os inde indtil sygdommen var forsvundet eller indtil der var opfundet en vaccine. Det er i hvert fald ikke en tilgang, jeg har bemærket italesat.

Jeg har en bundsolid tro på de studier og det sundhedsfaglige embedsværk, der har analyseret og vurderet og ud fra fakta kan se, at børn ikke er i risiko-gruppen. De bliver ganske enkelt ikke særligt syge. De bliver mere syge med skoldkopper og der laver nogen forældre jo gladeligt legeaftaler med andre smittede børn for at ungerne kan blive smittet, når det er mest belejligt. Mine børn havde skoldkopper for et par uger siden fik jeg sågar beskeder om, jeg ikke kunne stille dem til rådighed, så andre børn kunne blive smittede og “få det overstået” På trods af, at der er tale om en sygdom der i sjældne tilfælde fører til meget alvorlige infektioner og i meget få tilfælde – døden.

Måske er jeg naiv efter en mangeårig tro tjeneste i staten, men jeg stoler på, at det er rette valg.

Alternativet er jeg endnu mere bekymret for. Hvis vi ikke har lyst til at åbne samfundet igen, skal vi jo potentielt have lockdown meget længe endnu. Det betyder ikke kun uigennemskuelige økonomiske konsekvener for både samfundet, men også for rigtig mange menneskers privatøkonomi og dertilhørende depressioner og selvmord, som vi så under finanskrisen i 00érne.

En tom statskasse betyder altså, at der heller ikke er penge til hverken børneområdet, sundhedsvæsnet eller hjemmeplejen og så tænker jeg, at vi kommer til at tænke tilbage med julelys i øjnene på den tid, hvor der var behandlingsgaranti og hvor børnenes tid i børnehaven i 2018 var som en tur på stranden med is og ekstra flødebolle. Ligesom nogen potentielt kan dø af uopdagede sygdomme, fordi der ikke er ressourcer.

Alt det sundhedspersonale jeg har mødt på min digitale vej – lige fra læger til sygeplejersker – som har patienter mellem hænderne hver dag, fortæller mig, at jeg ikke skal være bekymret og da det er dem, der er fagpersoner her, stoler jeg på det.

Det bliver svære forhold for pædagogerne. Dem har jeg ondt af, fordi de skal finde nye veje for hverdagen med børnene og der må vi som forældre, gøre hvad vi kan for at hjælpe. Derudover kan jeg sagtens forstå bekymringen hos alle dem, der har sårbare børn eller selv er i risikogruppen.

Men mine børn kommer til at klare sig fint.

Jeg sender mine børn tilbage i børnehave på onsdag.

Hvad gør du?

 

 

 

Træk vejret dybt ind

Velkommen til kaos. Til leverpostej på væggene, kampe om plastik-farvede IKEA-kopper, realkredit-lån og kampen om ikke at blive vanvittig midt i det hele. Før løb jeg ironman og ekstrem-løb. Nu består min største udfordring primært i at få lov til at sove længe og ikke at glemme et eller flere børn, når jeg skal ud af døren om morgenen.

61 kommentarer til “Hvorfor mine børn bliver sendt afsted i institution efter påske”

 1. Tak for det skriv, for at skrive hvad jeg tænker.
  Jeg har også tillid og tiltro til at det er den rette vej. Og at den er velovervejet og med alle aspekter i mende.
  Jeg blev personligt forskrækket (og lidt træt) over hvor hurtigt fb grupper blev oprettet og med mange medlemmer, på mig er det overvejet og lidt en “flok” panik. Det er ok at være bekymret, skeptisk osv men lad nu vær at skabe panik og gå til verbale angreb uden at have viden bag.
  Puha, jeg ville med ro i maven sende mine afsted hvis de var i den alder og tager også en vagt i en børnehave hvis jeg kaldes ind til det.

  Jeg kunne dog ønske at der kom en klar udmelding omkring det med sårbare børn- medarbejdere og familier, så den blev klar og ensrettet i udmeldingen.
  Men tænker den uklarhed høre ind under en af de fejl man laver på ubetrådt grund.

  Tak igen for denne vinkel på vores virkelighed.

 2. Jeg gør som dig og sender min søn i børnehave efter torsdag efter påske. Lederen ringede i dag som et led i planlægningen og spurgte, om vi kunne vente til torsdag, og det kan vi. Hun ville også gerne aftale faste møde- og hentetider, helt fint. Vi følger pædagogernes anvisninger, for de har en svær opgave for dem. Drengen glæder sig, og jeg ser frem til lidt arbejdsro.

 3. De kommer også afsted. Jeg er sygeplejerske med en mand der går hjemme sygemeldt med stress. Denne lockdown har ikke været fantastisk for ham, gående hjemme med vores 2 børn. Vi har sågar brugt nødpasning nogle få dage som aflastning. Men jeg er helt enig med dig. ☺️

 4. Tak for gode, velovervejede ord. Vi gør præcis det samme.
  Og jeg kan da godt forstå man undrer sig, men der ligger netop rationale bag. Vi har holdt os helt fra alle andre, selv bedsteforældrene.
  Jeg tænker at de får kortere dage en normalt, så de ikke er der på de tidspunkter med aller mest run i børnehaven. Og så gør vi lige som jer ifht vask af både børn og tøj, jf tidligere IG-opslag.
  Men lige nu afventer vi i første omgang mere fra institutionen.

 5. Så fint et skriv og jeg er enig. Jeg sender også mit barn afsted i børnehave og når den yngste om en måneds tid forhåbentligt får en vuggestue plads – ja så skal hun også afsted.
  Og som det er italesat flere steder, så skal flere smittes før end vi er på den anden side, og så må dem, der forventes at tåle sygdommen bedst “tage en for holdet”. Vi kan ikke leve i lockdown tilstand meget lang tid endnu. Det, tror jeg, har større konsekvenser for samfundet end at sende børnene afsted i institution og skole.

 6. Jeg er SÅ enig med dig i dine overvejelser. Begge mine børn bliver sendt afsted så snart børnehaven giver grønt lys!

 7. Som sygeplejerske på en af landets børneafdelinger kan jeg ihverfald medgive at vores læger ikke er bekymrede på de danske børns vegne. Nogle få børn vil blive syge og få behov for indlæggelse, men det ser vi som du skriver også med børn der får skoldkopper.Selv en del af vores børn der får immundæmpende medicin må gerne starte i institution/skole igen-hvis de gerne måtte før Covid19, må de også efter påske.Så er der selvfølgelig alle de andre børn med lungesygdomme osv-de skal blive hjemme og skærmes som de er blevet hele tiden.Ligesom medarbejdere i risko skal blive hjemme.
  Det bliver til gengæld et kæmpe arbejde for pædagogerne/lærerne og jeg håber der bliver fundet løsninger så det ikke bliver for hårdt for hverken dem eller børnene.
  Og så håber jeg alle vil hjælpe hinanden, tage hensyn og snakke pænt.Vi har alle sammen pårørende eller bekendte som vi er pisse bange for vil blive alvorligt syge af Covid19 og nogle vil også blive det.Men der er desværre lang tid til der er en vaccine og vi kan ikke isolere hele samfundet indtil da. Det er derfor nu, om noget, endnu vigtigere at vi efterlever myndighedernes retningslinjer så vi kan sørge for at der fortsat er plads på intensiv til de af vores nære der får behov for det-om det så er om 14 dage eller om 6 måneder.

 8. Mine kommer ikke afsted fordi jeg har muligheden for andet. Det har intet at gøre med at jeg er bange for smitten for der er jeg helt enig med dig. Til gengæld ved jeg at institutionerne i min kommune har så mange tilmeldinger nu, trods forældre der er flex, at de ikke kan leve op til retningslinjerne fordi der simpelthen ikke er plads.. derudover en frygt for personalemangel. Så i mit hovede giver det mening at mine børn bliver hjemme for at det kan lade sig gøre at få passet de børn hvor forældrene ikke kan undgå det.

 9. Jeg er glad for at høre, at der er flere, der har ro i mave og sind over at sende børnene af sted igen efter påske – jeg ville ønske, at jeg selv var en af dem, men det er jeg ikke. Jeg kommer ikke til at sende mine 3 børn af sted foreløbigt, og det er der flere grunde til: der er normalt ca. 55 børn i institutionen, men skal de følge anvisningerne, må de kun tage imod ca. 30; de skulle være rykket op i gruppen med de store børn her i april, men det lader vente på sig, fordi de, der er der i forvejen, ikke starter i førskolen med det samme, men venter et par uger, hvilket betyder, at de først ville skulle ind på deres ‘normale’ stuer for så efter nogle uger at flytte stue; og så er de født præmaturt, og den eneste konsekvens, vi har set af det, er, at hver anden gang (ca.) de begynder at hoste, resulterer det i indlæggelser(!) med falsk strubehoste eller astmatisk bronkitis. Jeg er altså nervøs for, om deres lunger er stærke nok…

 10. Vi sender afsted så snart de kan åbne. Jeg er rolig omkring håndteringen. Til gengæld arbejder jeg så 100 pct. hjemmefra i en periode (hvilket ellers ikke har været nødvendigt) men for at skærme de af mine kollegaer der ikke har børn. Samfundsmæssigt tænker jeg at det er vigtigt at alle vi der kan sende vores børn afsted gør det – så vi får det fulde overblik af evt. smittetryk. Ellers får vi aldrig mulighed for at tage et oplyst næste skridt. Rigtig god påske til jer alle fem og tak for et virkeligt fint indlæg.

 11. Hvor det bare fint skrevet. Og din sammenligning med skoldkopper er rigtig fin.

  Mine tre børn bliver også sendt af sted. Måske med lidt kortere dage, alt efter hvad institutionen melder ud af ønsker.

 12. Jeg synes det rigtig trist man skal føle sig forkert og som en lorte mor fordi man vil sende dem afsted og følge sundhedsmyndighederne.
  Vi afventer endelig melding fra børnehave og skole men de kommer som udgangspunkt afsted – vi forsøger også med kortere dage hvis jobbet tillader det og vi retter os selvfølgelig ind hvis der er særlige ønsker fra institutioner mv ift hente/bringe/fri osv men som udgangspunkt har vi fulgt reglerne og det fortsætter vi med nu….

 13. Vi gør præcis det samme, når de vælger at åbne i Ringsted Kommune. Der er det i dag meldt ud at de ikke kan nå at blive klar til at overholde de stramme tiltag, så de udskyder åbningen til tidligst mandag d. 20 – det er lidt ærgerligt, hvis udskyder igen – jeg forstår og respektere også rationalet bag – jeg synes kun det er ærgerligt, fordi min mand og jeg begge er i det private og jeg startede på min arbejde d. 16 marts (første officielle lock down dag), men vi finder en løsning. De er jo nødt til at være klar i institutionen ❤ Vi har snakket om at den ene af os kan aflevere sent (kl. 8.30/9) og den anden hente tidligt (kl. 13.30/14), så er de mindst muligt i institution, og vores hverdag kan hænge sammen 😅

 14. Jeg er på dagpenge, men har mega meget lyst til at sende ham afsted 🙈 vi afventer og ser hvad børnehaven siger. Jeg kunne godt tænke mig at have ham afsted 2-3 korte dage om ugen, men hvis det er for belastende for dem, holder vi ham hjemme. Jeg har også tilbudt lederen at komme og spritte af/ vaske soveposer, vaske legetøj eller fylde opperen en times tid hver dag.

  Og tak fordi du sætter ord på de tanker jeg har haft. Jeg synes godt nok retorikken er voldsom. Jeg fik nærmest dårlig samvittighed over, at jeg ikke er bange for at min søn bliver syg. Vi kan jo ikke holde dem hjemme indtil vaccinen kommer.

 15. Det bliver en stor omvæltning for de meget dygtige pædagoger vi har i vuggestuen, og jeg er sikker på de nok skal klare det rigtig fint og med børnenes behov i centrum. I forhold til smitterisiko stoler jeg på myndighedernes anbefalinger, ligesom jeg fx gør med vaccinationsprogrammet. Så jeg er for så vidt tryg ved genåbningen.
  Men… vores dreng er kun 1 år og det er ved at være længe siden han har set andre, både voksne og børn. Han har brug for en gen-indkøring, for at han (og jeg) er tryg ved at han skal afleveres. Og det er der sikkert også mange andre børn der har brug for. Vi kan godt få job og børnepasning til at gå op i en højere enhed, og derfor venter vi et par uger med at sende vores søn i vuggestue. Så er der andre med et mere ‘akut’ pasningsbehov, der kan få lov at aflevere deres børn på en stue med lidt mere ro.

 16. Er så glad for, at der trods alt er fornuftige stemmer i denne tid også. Selvfølgelig bliver det en kæmpe logistisk og pædagogisk udfordring, så lærere og pædagoger har min dybeste medfølelse og opbakning, men jeg er altså heller ikke stort bekymret for mit barn eller mig selv. Selvfølglig er der en risiko for, at netop ens eget barn eller en selv er blandt de, der bliver meget syge af virussen, men vi lever hver dag med risikoen for lige så mange andre (u)sandsynlige scenarier, der kan koste os livet. For mig giver det så god mening, at det er de mindst udsatte, der skal eksponeres – for nogle skal eksponeres, for at vi som samfund kan komme igennem det her!

 17. Jeg sender også med stor tillid mine unger (i skole) i næste uge. De er 10 og 11 år – så ingen nødpasning til dem. Det har været lange dage alene hjemme for dem de sidste 4 uger, så vi glæder os. Jeg udtrættes så usigeligt af al den drama der eksploderede på de sociale medier sekundet efter statsministerens tale. Ja, det er svært at forstå at man som udgangspunkt skal sende (raske) børn afsted selvom familien derhjemme er syge eller i risiko. Men det har jo været virkeligheden for mig og mine tusindvis af kollegaer i sundhedsvæsenet den sidste måned. Er du rask tager du på arbejde uanset familiens øvrige helbred. Forskellen er bare at vi også passer mennesker der rent faktisk er smittet med corona/mistænkt og ikke raske mennesker/børn. Forstår godt det er svært at tænke på for både pædagoger og forældre – men det virker altså også liiidt egoistisk og forkælet på mig.

 18. Jeg har også tænkt mig at sende min søn afsted. Han er sund og rask.. men fordi han har været hjemme i en måned og nu kun har fået vores bakterier, tænker jeg at hans immunforsvar har godt af at få nogle andre og gode bakterier igen.
  Ud fra dette tænker jeg det er farligere at holde lockdown meget længe, da vi pludselig bliver skrøbelige overfor almindelige bakterier, som vores kroppe har været vant til at blive bombarderet med, men nu ikke har fået..
  Ift corona er jeg ikke bekymret. Jeg arbejder selv inde for sundhedsfaget, hvorfor vi fra start har kunne få det inde for dørene.
  Jeg synes personligt det er et godt tiltag Mette Frederiksen har sat i gang, også selvom kommunerne lige nu er på overarbejde for at finde ud af hvordan alle de nye regler kan lade sig gøre, hvis de altså kan det.

 19. Havde jeg haft børn i aldersgruppen, var de bestemt også kommet i pasning/skole. Jeg har stor tiltro til, at det udspil der er kommet fra regeringen (med sundhedsfaglig sparring), er godt. Vi er alle på “herrens mark” så Ja det er ukendt land, og netop derfor er tilliden til dem der rent faktisk ved noget om situationen (og ikke bare mener noget) så vigtig. Jeg har så en datter, der sidder bag plexiglas skærmen i Føtex – og det er da bestemt også et smitteparadis, men mad skal vi jo alle have, og det er nu engang hendes job pt.

 20. Jeg er så enig i dine betragtninger. Det er spot on mine holdninger du gengiver. Ja jeg er bange for den skide sygdom – men vi skal sku igang igen. Min dreng på 7 kommer afsted efter skolens retningslinier, som

 21. Som institutionsleder for 0-6 årige og mor til et skolebarn er jeg ikke bekymret for selve smitten. Tilgengæld er jeg bekymret for hvordan vi skal leve op til alle de retningslinjer på så kort tid. Min kommune har nemlig valgt at alle skal åbne den 15/4 og så er det bare os som ledere der skal sørge for det hele spiller fra dag 1. Vi opfordrer også forældre som har muligheden til at holde børnene hjemme, i hvert fald til en start, så vi på den måde vinder tid til at få hele den nye hverdag organiseret efter den nye virkelighed. Selvfølgelig skal vi passe alle de børn der har behov men det er en stor hjælp for os hvis forældre som har muligheden beholder børnene hjemme lidt endnu. Det giver nemlig os muligheden for at sikre alle børn bedst muligt, og det er jo det vi helst vil. Men ingen er dårlige forældre pga det valg de tager!

  1. Vi spurgte vuggestuen hvad de havde brug for, og de ville gerne have at vi holdt vores store dreng hjemme lidt endnu, hvis vi havde mulighed for det (Det har vi, da vi begge er hjemme på barsel med den lille på 4 uger).
   Men hvis de ikke havde bedt om det, så var han kommet afsted

 22. Tak for din vinkel!
  Vores børn kommer også afsted og det har jeg fuldstændig ro i maven over. Jeg er

 23. Tak for din vinkel!
  Vores børn kommer også afsted og det har jeg fuldstændig ro i maven over. Jeg er virkelig overrasket over hvordan de sociale medier gik amok! Jeg er med på at børnene er det dyrebareste vi har – men for mig at se var det virkelig angsten der talte og ikke særlig meget fornuft. Vi må have tillid til, at en masse kloge mennesker har analyseret sig frem til den bedste løsning af de muligheder der nu engang er.
  Så endnu engang tak for dit indlæg – og glædelig påske 🙂

 24. Så enig! Med det hele. Vores tre børn kommer også afsted på onsdag. Basalt set har vi intet valg – både min mad og jeg er læger så ungerne har været i nødpasning også. Og har elsket det i øvrigt. Men uanset ville jeg sende dem afsted alligevel. Coronakrisen er ikke noget vi har ønsket. Men vi må og skal i gang igen. Og det er ikke farligt at sende vores børn afsted. Som du selv skriver: der er et hav at børnesygdomme derude som også er potentielt farlige. Jeg vil vove at påstå, at risikoen for at blive smittet med og alvorlig syg med meningit er væsentligt større – men derfor sender vi jo ungerne afsted alligevel. Der er ikke nogen nemme løsninger på den her krise. Desværre. Men jeg tror den her start er helt ok.

 25. Jeg er 100 % enig – det er så vildt, at man skal forsvare at sende sine børn afsted. Vores kommer også afsted og jeg har også tilbudt at være mega fleksibel – men det er med stor lettelse, at vi kan aflevere og få arbejdet bare få timer uden at skulle afvise vores børn og placere dem i sofaen med en iPad 😊

 26. Jeg er enig med dig, men jeg forstår også godt dem, som af den ene eller anden grund er bekymrede (som jeg selv). Min mand og jeg sender i første omgang ikke vores sunde og raske søn afsted – på trods af, at han sikkert ville nyde at komme i vuggestue. Min mand har kræft og får kemoterapi. I vores tilfælde (som unge forældre med den ene i risikogruppe) blev jeg først meget forvirret over, at udmeldinger fra regeringen og retningslinjer fra sundhedsmyndighederne ifht. hvilke børn der skulle sendes afsted, ikke stemte overens. Det gør de dog nu, og vi må afvente svar fra min mands behandlende læge mht. vores egen situation.

 27. Vi holder hjemme lidt længere. En ting er smitte, noget andet er det pædagogiske. De er hårdt spændt for i forvejen i institutionerne med en temmelig tight normering. Nu skal de lave diverse ekstra tiltag og overholde nye retningslinjer etc – og selvom jeg holder af vores børnehave, sol jeg sidder i bestyrelsen for, og holder af og respekterer de ansatte, så synes jeg i forvejen at det vi tilbyder vores børn i institutionerne er det minimale de har krav på. Samtidig skal børnene også lige vænne sig til at være tilbage. Nogle skal nærmest køres ind igen. Der bliver ikke meget overskud hos personalet. Jeg frygter at det bliver ren opbevaring af børn i starten. Og det er jeg ikke okay med. Så når vi har muligheden – begge offentligt ansatte jurister der er hjemsendte – så holder vi barnet hjemme lidt længere. Så er der da ét barn mindre dernede.

 28. Vores 3 kommer også afsted. Jeg arbejder som socialrådgiver med socialt udsatte familier på myndighedsområdet. Har prøvet at hjælpe dem telefonisk hjemmefra siden nedlukningen – men det har været så svært med 3 børn hjemme på 2x 3,5 og knap 2 år. Min mand er i det private og har også skulle arbejde hjemmefra. Så det har virkelig været udueligt at prøve at være forældre og i mit tilfælde socialrådgiver samtidig. Jeg sender dem med ro i sindet afsted. Jeg skal også selv igang igen med at mødes med de familier jeg arbejder med – holde møder og tage på hjemmebesøg. Det er nu mere end før tiltrængt hos udsatte familier, at vi igen kan mødes med dem. I forhold til mine børns virkelighed i institutionen har jeg stor tillid til, at pædagogerne kan løfte opgaven – jeg har skrevet til dem at vi som altid vil prøve at give vores børn korte dage og vil prøve at tilrettelægge vores arbejde ud fra institutionens behov. Jeg er sikker på, at hvis vi hjælper hinanden og har en god og åben dialog omkring udfordringerne så bliver det helt ok for alle. Jeg ved med sikkerhed, at de sidste 4 uger klart har været de hårdeste jeg har haft siden jeg blev socialrådgiver for 10 år siden og mor for 3,5. Utilstrækkeligheds følelsen har fyldt alt for meget og det har ikke kunne undgå at påvirke mine børn og mit arbejde. Jeg tror på, at det er det rigtige at få samfundet igang igen og oplever ikke at mine børn er prøvekaniner. Rigtig godt skriv Stine. Tak for det 🙏🏼

 29. Super god vinkel! Her hvor vi bor (Esbjerg) åbner dagtilbud og skoler først d. 17. Jeg er pædagog i en børnehave og har en søn på 2,8 år som skal tilbage i dagpleje, så vi skal begge afsted fredag efter påske. Min mand arbejder arbejde på psykiatrisk døgnafsnit, så han har fridage i hverdagen og på de dage holder vi vores søn hjemme. Jeg både glæder mig og er lidt bekymret. Jeg er bekymret fordi jeg har svært ved at se hvordan vi i vores børnehave kan honorere de krav der stilles fra Sundhedsstyrelsen og samtidig rumme alle børn – det kan IKKE lade sig gøre. Men jeg må sætte min lid til min ledelse om at det finder de en løsning på, så vi med ro i maven kan tage imod de dejlige børn. Grundlæggende har jeg det som dig, jeg stoler også på at vores regering har styr på det og jeg har helt ro i maven med de sundhedsfarlige overvejelser så længe Søren Brostrøm står ved roret. Vi skal jo have åbnet Danmark igen…

 30. Tak, Stine! Der er tilsyneladende brug for indspark som dette. Det lader til at mange har glemt hvad fagpersoner siger om børn og corona og om hvorfor vi i første omgang lukkede ned! Vi får markant større problemer, hvis vi ikke lukker op igen! Min pige kommer også i børnehave når de er klar til at modtage hende (er på barsel så vi har mulighed for fuld fleksibilitet)

 31. Jeg sender ikke min datter afsted. Jeg er alenemor, og kunne virkelig godt bruge at få hende sendt afsted. Men jeg har en fagprøve der skal skrives ugen efter, og der skal mormor passe så jeg kan få ro til det. Det betyder at hvis jeg sender min datter i børnehave, så kan jeg risikere hun får givet mormor corona, og dur ikke både fordi min mor er oppe i alderen, men også fordi hub har en sygdom som er i risikozonen. Det kan jeg ikke risikere fordi jeg har mere brug for min mors hjælp lige pt. end børnehavens 🙈

  Men ingen tvivl om hun var kommet afsted hvis det ikke var for en forstående og sidste eksamen(fagprøve)
  Fordi jeg mener min datter vil have godt af at følge sine venner, i den her nye rutine der kommer til at ske. Nu hvor hun skal starte senere end de andre, betyder også hun skal sættes ind i en ny hverdag som ikke er på lige fod med de andre. Det kan betyde hun ikke kommer i legegruppe med hendes bedste ven, og de er altså ikke til at adskille normalt 🙈
  Jeg ser konsekvensen af hun skal starte senere, men jeg ved at jeg bliver nødt til at tænke på mig selv først og så gribe hende senere når hun starter.

 32. Rikke Nielsen

  Super godt indlæg. Dejligt med en anden vinkel, end den dommedagsvinkel der florere på diverse sociale medier.

 33. Godt skrevet. Jeg er af helt samme holdning som dig, og vi har ikke været et sekund i tvivl.
  Ligesom dig sender vi ungerne afsted (2×7år) efter skolens anbefalinger med ro i sindet. Vi sørger for lige at få sagt udendørs afstand-hej til bedsteforældrene i påsken og holder pause fra dem igen når ungerne starter op i en periode.

 34. Præcis. Hvor er jeg glad for at det ikke kun er mig. Det med at de er forsøgskaniner ved jeg simpelthen ikke hvor kommer fra. Det er jo netop ikke det de er. Vi skal jo åbne samfundet op igen, og vi kan se i alt data der er på området at børn ikke bliver specielt syge. Jeg sender også min pige afsted når børnehaven åbner.
  Noget af det, som jeg faktisk tror kan være svært at tage helt ind, er at rigtig mange vil blive smittet. Nedlukningen af samfundet handler jo ikke om IKKE at blive smittet. Men udelukkende om at sikre at sygehusene kan følge med.
  Tak for dit blogindlæg – jeg håber ikke du bliver bestormet af vrede kommentarer 🙂

 35. dengodeopdragelse.com

  Vel brølt, Jernmor. Vi har nogle stærke forskningsmiljøer i Danmark, og når alle vores klogeste sundhedshoveder er enige om, at det her er forsvarligt, så må vi lukke øjnene og følge deres anvisninger. Jeg oplever bestemt ikke, at de spiller hasard med befolkningens helbred og sikkerhed.
  Og vi skal huske at vaske hænder (som Strid ville sige)

 36. Vi sender ikke bonusdatteren afsted i skole, af den grund, at der er personer i risikogruppen i begge hendes familier.

  Men jeg tror jeg havde trukket den med børnehave og vuggestue hvis jeg havde mulighed, bare for at give pædagogerne en hjælpende hånd, så de i første omgang kun skal rumme de børn hvor forældrene har brug for pasning. De har i forvejen ikke normeringer til at tage sig af børnene og nu skal de også vaske legetøj fire gange om dagen, det må være en stor arbejdsbyrde de står overfor, tænker jeg.

  1. Det giver rigtig god mening.
   Vi udviser fleksibilitet på den måde, at vi har sagt til dem, at de skal sige til, hvad de har behov for, så efterkommer vi det. Enkelte dage kan vi godt holde dem hjemme, ligesom vi som udgangspunkt giver dem så korte dage som muligt, men vi har ikke mulighed for at holde dem hjemme fast, da vi begge arbejder.

 37. Min dreng på 2 kommer ikke afsted i vuggestuen. Det er min klare fornemmelse at myndighedederne hele tiden har undervurderet COVID-19. Først ville den ikke komme til Danmark, så ville den mutation på COVID-19 vi ville få i Europa være mildere end den fra Asien, kun de syge skulle testes stik imod WHO’s anbefalinger, og senest undervurderede man risikoen for smitte i inkubationsperioden fra nærmest ikke-eksisterende til betydelig. Overlæger på intensiv-afdelinger er blæst bagover over virussens styrke. Heldigvis har vi haft nogle strenge samfundsmæssige restriktioner som har afværget katastrofen.

  Jeg er sikker på at SST og SSI gør sit ypperste. Men det er en utaknemlig opgave at navigere i en pandemi med en virus vi ikke kender.

  Og fordi vi ikke kender COVID-19 godt nok endnu kan man på ingen måde sammenligne de sjældne komplikationer fra skoldkopper med COVID-19. Tænk hvis 50% af COVID-19 smittede om 10 år udvikler cystisk fibrose, KOL eller anden svær lungesygdom. Vi ved det ikke.

  For mig er dette langt fra en No-brainer. Selvfølgelig skal hjulene igang, og dagligdagen skal på en måde indfinde sig igen. Men det bliver, for mig, ikke uden en vis portion skepsis for myndighedernes anbefalinger – eller snarere formodninger – og er det grundlag stærkt nok til at vi blindt kan sende vores børn ud i samfundet igen? Jeg ved det ikke.

  1. Nej, det er en enorm svær proces, især hvis man ikke har fuld tiltro til at myndighederne handler på et fuldt oplyst grundlag.

   Men hvad tænker du i relation til din egen betragtning omkring følgevirkning mv? Det virker jo heller ikke realistisk, at afskærme sig selv og sine børn fra omverdenen i 10 år?

   Og på hvilket grundlag vil du sende dine børn afsted, når de på et tidspunkt skal det?

   Jeg kan sagtens forstå dit valg. Det er enormt svært at navigere i som lægmand og særligt, når der ingen specialister eksisterer indenfor området, fordi ingen reelt kender det fulde omgang (antager jeg)

   1. Følgevirkninger kan vi af gode grunde kun gisne om – og det samme med en eventuel vaccine. Du har ret i, at vi selvfølgelig ikke kan isolere os indtil alt er på plads. Herhjemme er vi en en situation, hvor vi i et stykke tid endnu kan holde vores dreng hjemme. Det bliver nok mest et spørgsmål om, hvornår vi er nødt til at sende ham afsted. Jeg tænker, at der er mange hensyn at tage i denne tid. Hensyn til pædagogerne, som skal finde sig til rette i en ny tid med skærpede krav, hensyn til de børn som skal afsted og hensyn til fortsat smittespredning. Og da vi har muligheden for at holde ham hjemme, synes vi det er en fair løsning for alle.

    1. Jeg er helt enig. Vi gør også hvad vi kan for at aflaste pædagogerne og vil give dem korte dage. Så må vi tage et par timers arbejde om aftenen. Vi må virkelig alle gøre, hvad vi kan i denne situation.

 38. For to måneder siden krævede de fleste forældre bedre vilkår i institutionerne, og jeg er ret sikker på, at de nye retningslinjer IKKE har gjort institutionerne bedre. Så uagtet om vi er bekymrede for smitte eller ej, så bliver vores søn hjemme. Jeg vil ikke sende ham i en børnehave på hælene, inddelt i små faste grupper, med hegnsopdelt legeplads mm, når vi har mulighed for at have ham hjemme. Samtidig mener jeg faktisk, at det er oplagt at holde ens barn hjemme, hvis man kan, da man på den måde letter byrden for pædagogerne og giver de børn, der skal i institution de bedste forhold.

  1. Ja, mon ikke alle forældre gør hvad de kan for at holde børnene hjemme i det omfang, det kan lade sig gøre.

  2. REGERINGEN ER LIGEGLADE MED JERES AFKOM BARE ØKONOMIEN IKKE VÆLTER PENGE SNAKKER OG REGERINGEN HAR IKKE STYR PÅ NOGET. PAS PÅ JER SELV❤

 39. Det er jo bare desværre ikke sikkert at man kan få lov til at aflevere sit barn. Alle de nye restriktioner betyder at alle børn simpelthen ikke kan være i institutionerne. Vi har lige fået besked på at kun 12 fra vuggestuen og 30 fra børnehaven må komme når de åbner igen 😕

 40. MIne børn kommer afsted på tirsdag, da jeg er pædagog og selv skal møde på tirsdag, for at gøre klar til onsdag. Jeg har lige som dig, ro i maven og tror på at det nok skal gå. Vi kan ikke gøre fra eller til, og bliver vi ramt, bliver vi forhåbentligt immune og kan se vores familie igen 🙂

 41. Jeg tror slet ikke skolerne kommer til at åbne. Da vi snart vil se resultatet af alt “Påske hyggen” så vi venter og ser tiden an. Jeg stoler ikke 100%på regeringens anvisninger da de jo har taget fejl nogle gange. Ikke noget grimt sagt om det de er jo også bare mennesker og har ikke prøvet det her før. Men min mave fornemmelse siger mig at vi lige venter lidt med at sende vores datter tilbage i skolen.

 42. Godt skrevet, og er helt enig. Har selv en dreng, på 8 år, der glæder sig enormt meget til at komme afsted i skolen igen og se vennerne. Jeg kan læse på flere kommentarer, at der er flere der er bekymret for rengøring og hygiejne på inst? Jeg mener at have læst, at regeringen vil uddele et stort millionbeløb til rengøring ol. Netop til skoler og institutioner? Er selv tidligere pædagog på normal området og ved, at der bliver løbet lige stærkt nok i hverdagen, til at kunne indfri alle krav ift hygiejne. Men det tror jeg faktisk at regering og kommuner ol. Godt er klar over.

  1. Ja, jeg har ikke efterfølgende læst, hvad der kommer til at ske i praksis. Men det lyder som om, at der bliver tildelt ressourcer, der gør at det ikke går udover arbejdet med børnene.

 43. Ja vi gør. Og vi er helt enige 🙏🏻
  Jeg deler dit opslag, det er vigtig, at vi også får disse holdninger ud.

 44. Selvfølgelig gør jeg det. Vi bliver nød til at lytte til eksperternes anbefalinger – i stedet for de 5 millioner nye læger vi pludselig har fået i Danmark

 45. Enig. Enig. Enig. Alt hvad du skriver er som taget ud af mit hoved. Jeg er ikke faldet over henvisning til dit indlæg andre steder, men hvordan kan man ikke se fornuften i det??!!

 46. Claudia Frederisen

  Min mand og jeg sender også glædeligt mine piger i skole i morgen, for de trænger i den grad til at se (med behørig afstand) deres klassekammerater og lærer.

  Dette gør vi trods det betyder 7 ugers afsagn da vi har valgt at JEG er “flyttet” hjemmefra i de 7 uger jeg skal have strålebehandling samt kemo grundet kræft.

  Børnenes behov vægter mere end mine og det er jo trods alt “kun” 7 uger ❤️

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *