Ville du kunne klare dig?

 

Da jeg mødte min mand, boede han i en lejlighed med et stort skab. Det var der sådan set intet mærkeligt i. Det mærkelige var (for mig på det tidspunkt) indholdet i skabet.

I skabet stod der ca. 50 halve liter kildevand. Det var i 2013 og inden den slags blev betragtet som en kriminel handling ud fra et miljømæssigt perspektiv. I starten forstod jeg ikke, hvad de vand stod der for. I ny og næ tog jeg en vand med, når vi gik ud af døren, men jeg kunne godt fornemme, at det ikke var helt acceptabelt.

De stod der nemlig ikke for vores fornøjelses skyld. De stod der nemlig for en sikkerheds skyld. Hvis der pludselig skulle ske noget, der ville afskære os for at få adgang til vand. På samme måde havde han lidt mad liggende. Til en 3-4 dage. Bare for en sikkerheds skyld.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg dengang synes, at han var en lille smule rablende. Hvad fa’en skulle vi egentlig bruge det til? Jeg kunne ganske enkelt ikke forestille mig en situation, hvor vi ikke bare ville kunne gå i Netto, hvis vi manglede noget.

Dengang var summen af bekymringer i min hjerne minimal.

Meget har ændret sig siden. Først og fremmest flyttede vi til et land, hvor der ofte netop opstod situationer, hvor vi blev afskåret fra netop ting, man betragtede som en selvfølge. Da vi havde havde boet i Grønland som i noget, der føltes som 20 minutter rasede der en voldsom storm, hvorefter vandforsyningen røg i flere dage. Og den slags var der mange af i den periode, vi boede der. Så vi havde altid ekstra vand, batterier, tæpper og mad liggende til et par dage.

I Sverige lægger staten op til, at alle borgere har et lager liggende, så de kan klare sig uden det omkringliggende samfund i 7 dage. Det er dælme længe. Og tanken er ikke særlig rar, da man ikke kan forestille sig en situation, hvor den slags er nødvendigt.

Pt raser der sygdom ude i verden og jeg  er nok ikke den eneste, der sidder og er en lille smule bekymret. Jeg er ikke sundhedsfagligt uddannet, så jeg aner ikke, om vi overhovedet har noget at være bekymrede for. Men alligevel genopstår tanken om, at det måske er meget fint lige at have lidt i skabene.

Ikke fordi vi på nogen måde skal gå i panik og hamstre gær og toiletpapir, men snarere fordi, at det måske føles som en form for at fastholde en form for kontrol i en foranderlig verden. I Danmark er vi så sindssygt forkælede, når det kommer til naturen og kriser omkring os, at det virker helt idiotisk at have en lommelygte liggende med et par batterier.

Men det er bare fornuftigt lige at overveje, hvad man har liggende i skabene. Ikke set fra en betragtning, hvor vi skal sidde med en sølvpapirshat og frygte dommedag, men også ud fra helt almindelig ting, der kan hænde. Fx gik alt strøm i vores nabolag i flere timer for nylig og så er det rart nok at have styr på, hvor man har en lygte.

Træk vejret dybt ind

Velkommen til kaos. Til leverpostej på væggene, kampe om plastik-farvede IKEA-kopper, realkredit-lån og kampen om ikke at blive vanvittig midt i det hele. Før løb jeg ironman og ekstrem-løb. Nu består min største udfordring primært i at få lov til at sove længe og ikke at glemme et eller flere børn, når jeg skal ud af døren om morgenen.

6 kommentarer til “Ville du kunne klare dig?”

 1. Min mand har købt håndsprit og prøver at skaffe masker. Og vi kommer også til at købe vand.
  Normalt plejer jeg at sige at han er lidt skør… men lige med Corona virussen synes jeg at den spreder sig lige hurigt nok og jeg er bekymret 🙁

 2. Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg har netop i dag taget snakken med min søns far som mener jeg er gået lidt over gevind i min frygt for denne virus, men jeg kan på ingen tænkelig måde se hvorfor man IKKE skal bekymre sig for en virus der river så mange ned med flaget.. #detskerikkekunfornaboen !!!!

  1. Det er nødig noget, jeg skal gøre mig klog på og personligt tvivler jeg på, at drikkevand bliver et problem, men et par liter kan man vel altid have på køl.

 3. Må man spørge dumt? Hvorfor køber I vand i et land som Danmark? Der er vel større risiko for at vi kommer til at mangle madvarer, håndsprit, medicin osv. en vand?

  1. Det må du gerne spørge om. Det virker også pjattet. Men det er faktisk ikke så atypisk, at der sker noget med drikkevandet. Du kan læse blandt andet i denne folder, som beredskabsstyrelsen har lavet (https://brs.dk/viden/publikationer/Documents/Akut_drikkevandsforurening_guide.pdf), at der sker akutte drikevandsforueninger på landsplan 1-3 gange årligt. Publikationen er godt nok 20 år gammel, men den ligger stadig på deres hjemmeside, som en tilgængelig publikation.

   Når det nu er sagt, er det heller ikke noget, vi har på lager. Jeg tror han var lidt arbejdsskadet 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *