Kompetencer jeg har opnået af at blive mor.

 

Det er blevet meget moderne, at fortælle omverdenen at man er en småtræls mor, der føler sig enormt utilstrækkelig. DR3 har lavet et program, der hedder Lortemor og sociale medier bugner af vasketøj og trætte morøjne, der fortæller, at junior igen har valgt at springe nattesøvnen over.

Sådan skal det være. Og jeg har selv været med til at italesætte vigtigheden af, at vi også snakker lidt om alt det hårde og ikke kun viser vores børn, (de 12 sekunder om dagen), hvor de er nyvaskede, velfriserede og ikke har flotte 11-tænder hængende ud af næsen. Men det hele skal ikke kun gå op i vasketøj og søvnløse nætter, så de, der endnu ikke har haft glæden af at mase noget der føles som en grillkylling ud af mindre kropsåbninger, bliver helt forskrækkede og bekymrede for, om børnelivet mon overhovedet er for dem.

For naturligvis er det det. Det skal i hvert fald ikke være vasketøjet og truslen om manglen på søvn, der skal afskrække de, der endnu ikke har tilegnet sig én af livets allerstørste gaver.

For selvom jeg i den grad også har været med til at male et karikeret billede af mor-livet, der beskriver en baby som et tortur-middel ville jeg ikke undvære det for noget i hele verden.

Det lyder som en træls kliche, men inden for nogen områder, har mine børn gjort mig til et bedre menneske. Og det synes jeg alligevel også er værd at tage med i den store “Børnefamilie-livet er vanvittigt”-ligning.

Så here it goes. Listen over de kompetencer jeg har tilegnet som mor:

 

 1. Jeg er blevet bedre til at rydde op. 

Jeg har altid været et kæmpe rodehoved. Mit gulv på mit børne- og teenage-værelse kunne ikke ses, fordi jeg havde valgt at anvende gulvet som garderobeskab, istedet for garderobeskabet.

Det dur ikke nu. Jeg bliver nødt til at rydde op i et vist tempo og med en vis jævnlighed. Ellers drukner vores hjem ganske enkelt i legofigurer og sure underbukser. Og det orker jeg heller ikke.

Da jeg i mine unge år arbejdede på McDonalds, lærte jeg om konceptet “Clean as you go” I mange år fattede, jeg ikke helt, hvad de mente. Måske noget med, at man skulle være ren alt imens man ryddede bakker med burgeraffald op. Men det betyder naturligvis, at man rydder op, hver eneste gang man bevæger sig. Og det er lidt definitionen af mit liv. Uanset hvor jeg kigger hen, ligger der ting, der skal ryddes op og det slutter aldrig. Når jeg har brugt 2 timer på at rydde op, kan jeg stort set starte forfra igen.

 

2. Jeg er blevet mere effektiv

For nylig hørte jeg bogen “De 7 gode vaner” på Mofibo, der er angivet som værende en bibel for verdens mest effektive mennesker. En af vanerne var, at man altid skulle gøre det første først. Det lyder en smule indlysende, men det forfatteren mener med det er, at man skal få de ting gjort, der er vigtige , men som ikke haster. Hvis man altid gør de ting, der er vigtige og som haster ender man med at blive stresset.

Det lyder som noget en konsulent ville sige til et seminar om stress-håndtering, uden nogen reelt anede, hvad vedkommende mente. Men nøjagtigt det budskab er en af de allervigtigste ting, jeg har lært af at blive tvillingemor: Du skal gøre tingene i det sekund, du har mulighed for at gøre dem og ikke vente til sidste øjeblik. For så ender du nemlig med at blive frataget muligheden for at gøre det.

Fx. Indlægget her startede jeg med at skrive sidste onsdag, da jeg sad i et tog fra Jylland. Jeg var træt og orkede hverken at formulere mig eller sidde med min computer. Så jeg endte med at tage en lur i stedet. Og nu er der gået halvanden uge, fordi livet pludselig bragede afsted.

Der er jo ingen skade sket, andet end domænet her har stået lidt stille, men det skader jo ikke andet, end nogle tal på en statistik, jeg ikke skal bruge til noget.

Men forestil jer, at det var fordi, at jeg skulle tisse sidste onsdag og først havde fået tid til det nu. Det havde været en katastrofe.

Så jeg har i den grad lært, at jeg skal gøre alle de vigtige ting, inden de når at haste. For så er det ikke sikkert, at der er plads til overhovedet at gøre det.

 

3. Jeg stiller færre krav til mig selv.

Jeg har altid været lidt af en træningsnarkoman. Jeg trænede mange gange om ugen og helst inden jeg tog på arbejde.

Det dur selvsagt ikke længere. Hvis jeg skrider fra Jesper om morgenen og han skal klargøre og aflevere 3 børn, er der en vis sandsynlighed for at de stadig står i entreen og kæmper om, hvilke sko de skal have på, når jeg kommer hjem om eftermiddagen.

Og inden jeg fik børn, havde  det været en katastrofe, hvis jeg ikke fik trænet. Det er helt ok nu. Det er fint, hvis jeg kommer afsted i ny og næ, men det er også helt ok, hvis jeg ikke gør. Verden går ikke under uanset og der findes mange andre ting, der er vigtigere.

Så selvom det her mor-liv er og ser freaking hårdt ud, lærer man også nogle seje ting.

Og fortæl mig – Hvad er DU blevet bedre til af morskabet? 

 

Træk vejret dybt ind

Velkommen til kaos. Til leverpostej på væggene, kampe om plastik-farvede IKEA-kopper, realkredit-lån og kampen om ikke at blive vanvittig midt i det hele. Før løb jeg ironman og ekstrem-løb. Nu består min største udfordring primært i at få lov til at sove længe og ikke at glemme et eller flere børn, når jeg skal ud af døren om morgenen.

4 kommentarer til “Kompetencer jeg har opnået af at blive mor.”

 1. At have det store overblik!
  Før jeg fik børn kunne jeg godt nogle gange blive overvældet over alle de ting, der skulle gøres og huskes (bare for mig selv) af praktiske ting. Nu kan jeg lige pludselig holde overblik over 3 mennesker (lidt 4, holder halvt overblik over min mands liv😄), og hvad de skal, hvad der skal huskes af ekstra tøj, lægebesøg, legeaftaler, hvornår gymnastiktøjet skal være vasket til, hvornår der skal købes nye strømper, hvem der bedst kan lide hvad på madpakken (og hvilke dage, de IKKE kan lide lige det…) osv.
  De fleste dage føler jeg mig ret sej til det! (Andre dage glemmer jeg at børste mine egne tænder… Men altså.. I det store hele😄)
  Jeg er jobsøgende pt. Måske skulle jeg skrive mine mor-kompetencer på CV’et- de kan alligevel noget😅

 2. Mrs.Fancy.Pants

  Jeg er blevet bedre til flere ting. Det bedste er at jeg er blevet bedre til at lege igen…..det er pisse fedt!

 3. Jeg er blevet bedre til at værdsætte de små ting. Og virkelig nyde nu’et og at blive begejstret.. det er virkelig en gave som mit barn har givet mig.
  Også synes jeg at jeg selv – og de fleste andre mødre jeg kender er blevet mere rummelige, mere omsorgs fulde, og meget bedre til at sig pyt. Det gør os virkelig til endnu “smukkere” mennesker at blive mor 😃

 4. Jeg er blevet utrolig tålmodig! … når det gælder min søn. Måske kunne jeg blive bedre til det samme overfor manden 🙂
  Og så er jeg utrolig overbærende når der bliver spildt eller noget går i stykker – jeg kan alligevel ikke undo it. Så hvorfor farer op og blive sur? Det er der ingen der blive glade af! Gør det du kan (ryd op) og så tal med barnet <3 måske er der noget læring i det.
  Og så elsker jeg så meget jeg smiler hver dag fordi han -ja begge drenge faktisk – er så dejlige 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *