Børn og rutiner

 

(Piktogrammerne er modtaget som en gave fra Ciha.dk)

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi lever en presset tilværelse, der er knap på tid og timer nok i døgnet.

Det handler om valg og prioriteringer og vi har i den grad selv valgt den måde, som vi lever vores liv på. Det er tidligt op, institution og arbejde, aftensmad, i seng og forfra. Men i bund og grund holder vi af hverdagen, som Dan Turell så fint sagde. Vi har begge jobs, hvortil vi føler en grundlæggende, dybere mening i at varetage, vi har vel i bund og grund velfungerende børn (vi får i hvert fald ikke andet af vide) og selvom man ikke føler lykke hele tiden hver dag, titter følelsen af lykke frem et kort øjeblik med jævnlige mellemrum. Så kan man vel ikke forlange mere.

Det skulle vel lige være færre konflikter og netop mere tid til de sjove, når vi er sammen. Så det forsøger vi, at få implementeret langsomt. Selvom vi har 5 års erfaring i forældreskab, lærer vi stadig løbende. Og det vi efterhånden har lært allermest er, at fast struktur og faste rammer skaber glade børn.

Og struktur kan være svært, når man selv er et distræt menneske, der lever nogenlunde ligeså struktureret som en dalmatiner-hvalp på coke.

Af den årsag tvinger vi struktur ind i vores hverdag. Fx. har vi – som jeg skrev om på Instagram for nylig- indført at lyset skifter farve samme tid hver aften, så børnene ved, at det betyder, at de skal i seng.

For nylig lånte jeg en bog af en veninde. “Den store snikkesnakke-bog”, der er udviklet af virksomheden Ciha, der er en familie, der har kastet sig ud i iværksætter-livet. Det gjorde de efter de fik en hørehæmmet pige og netop havde behov for værktøjer som forældre til at arbejde med sproget sammen med barnet. Og det manglede vi nemlig også efter tvillingerne blev tilknyttet en talepædagog for et par måneder siden. (Og vi har haft stor glæde af bogen. Mere om den en anden gang)

I den forbindelse blev jeg også gjort opmærksom på Cihas piktogrammer.

Piktogrammerne har vi nu anvendt et par uger. Pakken kommer med mange forskellige billeder og symboler, men vi alene haft fokus på morgen- og aftenritualer, da det er tidspunktet for flest konflikter. Nemlig når vi skal ud af døren om morgenen og når de skal i seng om aftenen.

Indtil videre har det fungeret over alt forventning. Da vi en aften hængte piktogrammerne op på væggen, gennemgik vi budskabet med børnene samtidig: Hvordan vi hver morgen gør præcis det samme. Står op, går på toilettet (hvor billedet af et toilet også fungerer fortrinligt for pottetræningen), vasker hænder, spiser morgenmad, tager tøj på og går ud af døren. Og det har i den grad givet dem et fornødent overblik over morgen- og aftenritualer, som forældrene ikke altid formår at give dem, da vi løber rundt efter nattøj, tandbørster og skælder og smælder over den legoklods vi får trådt op i foden undervejs.

Jeg havde egentlig en forventning om, at det primært ville virke på de små, men den store på 5 år tager også forløbet meget alvorligt. Det er blevet afgørende for dem, at vi gør tingene i den rigtige rækkefølge og ikke pludselig begynder at lave om på det som kortene dikterer. Og sjovt nok er det uden konflikter, når vi gør tingene som de fremgår.

Børn er altså nogle sjove størrelser. Vi kan sige til dem 8 gange, at de skal tage sko på uden nogen form for reaktion andet end hyleri og modstand. Men hvis vi peger på et billede, der hænger på væggen og siger “Når man har fået børstet tænder, skal man tage sko på” tonser de derud uden at stille et eneste spørgsmålstegn eller råbe det sædvanlige “NAAAAAAEJ, mig ikke sko på”

Jeg overvejer, om man måske skulle udvikle det samme til voksne. Især til mænd. Så kan man vise et flot billede af, at de først tager sokkerne af og derefter bevæger sig ud til vaskekurven og smider dem i.

Se – Det ville være genialt. Måske skal jeg med det samme pitche den ide til løvens hule. Jeg ser i en million-forretning, hvis det virker.

Piktogrammerne koster 299 kr. og en pakke indeholder 100 kort.

 

Træk vejret dybt ind

Velkommen til kaos. Til leverpostej på væggene, kampe om plastik-farvede IKEA-kopper, realkredit-lån og kampen om ikke at blive vanvittig midt i det hele. Før løb jeg ironman og ekstrem-løb. Nu består min største udfordring primært i at få lov til at sove længe og ikke at glemme et eller flere børn, når jeg skal ud af døren om morgenen.

5 kommentarer til “Børn og rutiner”

  1. Vendte lige konceptet med min kollega, og hendes reaktion var med det samme, om det ikke ville gøre, at barnet ville stoppe med at tænke selv – og at det lød som noget man gav til autistiske børn? Har du gjort dig tanker om dette, eller ved du om producenten har? 🙂

    1. Altså jeg ved ikke hvad din kollega eller du har af forudsætninger, elle om mine børn er anderledes end andre, men jeg har endnu ikke oplevet dem tænke selv 🙂 De kan i hvert fald ikke selv forudsige processer mv. Jeg arbejder med grafisk facilitering og jeg kan ikke se, hvad forskellen er på, at voksne også visuelt får beskrevet processer. Det giver bare ro og faste rutiner og det er vist ikke meget videnskab man skal bladre igennem før man kan læse sig selv frem til, at det er givtigt for småbørn.

      1. Ha-ha… Vi har ingen forudsætninger!!! Blev bare nervøs, da hun reagerede på den måde… 🤪 Men vi har alligevel valgt at prøve med ikonerne og indtil videre synes jeg det er en succes som giver både hende og os en roligere morgen/aften! 😃

  2. Har i dem såed hvis i feks er nogen steder? Eller er det kun i hverdagen i bruger dem ? 😊

    1. Nej, vi tager dem ikke med nogen steder. Det er kun almindelige hverdagsrutiner, som morgenmad, tøj osv.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *