En børnevenlig Sankt Hans

Foto-credit: Photo by Vlad Bagacian from Pexels

Man er noget hæmmet af sengetider i en børnefamilie som vores. I morgen er det mandag og bevares, man behøver ikke altid at lade sig diktere af børnenes rutiner, men vi ved samtidig, at hvis de kommer for sent i seng, udvikler de sig til nogle små modbydelige væsner, der kunne være taget ud af “Excorsisten” Og det magter man ikke mandag morgen.

Sankt Hans er i sig selv ikke en særlig børnevenlig begivenhed. De fleste bål bliver først tændt kl. 21. Naturligt nok. Der skal selvfølgelig være en smule mørkt, hvis vi skal have det pæne ud af bålet. Heldigvis er der en del steder, der formår at få skruet en børnevinkel på også, så det også bliver en mærkedag, som de små kan huske.

Det er i hvert fald en af de dage, der står tydeligst i min barndom. Varme, lyse sommeraftner, bål og min mor i min hånd, mens vi sang Midsommervisen.

Sankt Hans i eget hjem

Vores 3 små tornadoer er stadig ikke helt foreneligt med for mange mennesker og slet ikke ild (med dette indlæg i mente). Vi har derfor besluttet, at Sankt Hans i år foregår i egen have og allerede starter tidlig eftermiddag. Så er det hurtigere overstået og vi kan proppe dem hurtigere i seng og drikke rødvin.

Vi får et par venner til grill og så har vi arrangeret et par aktiviteter for ungerne:

Bål

Det kan egentlig næsten ikke betegnes som et bål, men det er helt perfekt, når man er 2 år. Vi har fundet bålfadet frem, har bikset en omgang snobrød sammen, købt en pose skumfiduser og så kan man ikke forlange mere, når man er mellem 2 og 4 år.

Byg din egen heks

Jeg har fundet et gammelt lagen og i løbet af dagen, skal lagnet laves om til en heks. Jeg vil folde en kugle af en masse avispapir, proppe i lagnet og binde en snor rundt om. Vi sætter så en snor i og giver den en trøje på, som vi fylder op med grene. Hun får hår af garn og børnene får lov til at dekorere med sprittusch.

Hvis man ikke orker det selv, har jeg set, at man i dag i forskellige byggemarkeder kan medbringe børn og bygge heks sammen.

 

Lege

Find vej til Bloksbjerg: Min tanke er bare, at lave en forhindringsbane af, hvad vi lige har. Vi plejer at lave det af Bobbelsmøbler, planker man kan gå på line på, stole man skal kravle under, sten osv. Børnene elsker det.

Man kan evt. supplere det med et kosteløb, ligesom et sækkeløb. Det er mine børn bare lidt for motorisk udfordrede til. Det ville ende med et brækket ben.

Hekse-skattejagt

Jo mere børnene er ude og blive luftet, jo hurtigere trætte bliver de. Så de skal løbe. Alt hvad de kan.

En skattejagt er ret nem at arrangere. Tegn et kort over haven eller et andet grønt areal i nærheden. Det kan fx være en legeplads. Man behøver ikke at have sindsyge tegne-egenskaber. Børnene skal bare kunne genkende området.

Inddel området i 4 poster, hvor der ligger en seddel med en opgave.

Post 1: Indsaml så mange edderkopper som muligt til heksesuppen. Det skal nok ikke være ægte edderkopper. Jeg har tegnet nogen på karton, som bliver lagt ud i haven og de skal nu finde som mange som muligt. Men børn er gode til at bruge deres fantasi, så hvis de får af vide, at det gamle rygbrød, der krymlet udover det hele, er edderkopper, er det det, det er.

Post 2: Samme koncept – Indsaml så mange orme som muligt til heksesuppen. Det er bare ukogte pastaskruer.

Post 3: Lav en hekseparfume. Det her elsker pigerne. Der står lidt vand i en skål og nu skal de så med områdets ingredienser lave en parfume. Den må gerne være ulækker.

Post 4: Find skatten til Bloksbjerg. Skatten består af en lille madpakke, heksen skal have med til Bloksbjerg. Indhold er efter temperament og sukkerpolitik – brikjuice, fignestænger, slik, ostehaps mv. Jeg gemmer den godt. De starter med at lede selv, så laver vi det som “Tampen brænder”.

Har I andre gode ideer?

 

Træk vejret dybt ind

Velkommen til kaos. Til leverpostej på væggene, kampe om plastik-farvede IKEA-kopper, realkredit-lån og kampen om ikke at blive vanvittig midt i det hele. Før løb jeg ironman og ekstrem-løb. Nu består min største udfordring primært i at få lov til at sove længe og ikke at glemme et eller flere børn, når jeg skal ud af døren om morgenen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *