En barberskraber, en shitstorm og noget om at opdrage drenge

Det er helt sikkert gået en masse næser forbi, men nogen er blevet upopulære i den forgangne uge. Eller nogen, der ikke plejer at være upopulære. Der er helt sikkert en hel masse, der pisset nogen af i ugen, der er på vej mod enden. Men nu er det Gillette, der ellers er kendt for nøgne mandekroppe og barbergrej, der har fået røven på komedie.

Alt sammen på grund af Gillettes nye reklame “Gillette – the best a man can be” Har I set den? Ellers kan I se den her:

Hvis du ikke orker at se reklamer for barberblade lige nu, kan jeg sagtens opsummere indholdet : Den siger noget i retning af, at mænd skal opføre sig ordentligt og man ikke kan læne sig op af frasen at “boys will be boys”, når der drilles, slås og kvinder bliver nevet i numsen. Den hopper igennem små videoklip med alt fra “Metoo-kampagnen” til drenge, der slås i skolegården. Og hvad jeg kan læse mig frem til, er der tale om et indspark til hele Metoo-debatten.

Og det har i den grad fået mænds pis i kog. På nuværende tidspunkt har den fået 1.3 millioner “dislikes”. Den bliver beskyldt for at være “kastrerende og stereotyp” og for at fremstille alle mænd, som nogen, der slås, mobber og begår seksuel chikane fra morgen til aften.

Det store blad “The Guardian” har skrevet en artikel om hele affæren. De skriver, at filmen indeholder en række fordomme om mænd og beskriver mænd som det vilde køn. Et køn, der har en drift, der både gør, at de kan være grænsesøgende og som samtidig giver dem deres drive. Det er en kvinde, der har lavet den og det gør åbenbart det hele endnu værre.

Jeg kan egentlig godt lide reklamen. Jeg er lidt en sucker for reklamer, der får mig til at føle noget mere oprigtigt, end hvorvidt jeg skal handle min spegepølse i den ene eller den anden dagligvare-butik. Og jeg blev egentlig oprindelig rørt af reklamen og synes det er en vigtig pointe, at vi har et ansvar for at vise den næste generation, hvordan man bør opføre sig.

Budskabet mener jeg også er vigtigt. Den siger jo egentlig bare, at vi skal opføre os ordentligt. Og henset til, at deres målgruppe er den henvendt til dem med det budskab, at mænd generelt skal opføre sig ordentligt og det kan ingen jo være uenig i.

Hvad hvis det gik den anden vej?

Jeg reflekterede lidt over, hvad det var, de mange vrede mænd havde følte, da de så den og følte sig misforstået. Måske kan jeg følge dem lidt. For forestil jer en reklame – lad os sige for hygiejnebind – der udtrykte sig således:

Kvinder er bare kvinder. Eller hvad? Det har stået på alt for længe. Vi kan ikke længere bare grine af det. Vi kan ikke længere lave de samme undskyldninger: “Kvinder er bare kvinder” Nu er noget ændret. Vi kan ikke længere vende tilbage til det, vi var. Vi skal til at gøre hinanden ansvarlige. Vi kan ikke længere bare sige, hvad vi har lyst til. De små piger, der kigger på os i dag, vil nemlig blive morgendagens kvinder.

Med det omvendte fortegn, havde jeg måske også rynket på næsen og tænkt “Ehm.. Undskyld.. Hvad? Tal lige for jer selv. Jeg kan sagtens finde ud af at tale pænt og være en rollemodel”. Med det taget i mente, kan jeg godt forstå nogen af reaktionerne. Samtidig ville jeg nok godt kunne se ud over mit eget behov for at føle mig krænket. For jeg synes egentlig, at videoen har et vigtigt budskab. Nemlig det faktum, at vi som voksne skal overveje, hvad vi viser vores børn og hvordan vi guider dem igennem, hvad der er rigtigt og forkert.

De gælder ikke kun for opdragelsen af drenge, men ligeså vel som i opdragelsen af piger.

Og de små basser suger til sig. I alt hvad vi, som voksne gør. De inhalerer nærmest hvert et ord, der kommer ud af mors mund, tygger godt og grundigt på det og gemmer det et hemmeligt sted i hjernen. Så kan de passende finde det frem, når det er allermest upassende. Fx mens en børnehavepædagog står lige i nærheden.

“Fuck” råbte Ellie på 4 år for eksempel forleden, da hendes cykel væltede, fordi mor måske på et uvist tidspunkt har brugt samme udtryk.

Så vi skal fandme overveje, hvordan vi reagerer foran vores børn. De mønstre vi selv har, tager de med sig.

Og vi skal dælme lære vores børn, at det ikke er ok at mobbe, at krænke eller slå hinanden. Det er naturligvis ikke kun drengebørn, der skal læres det, men i helt samme grad pigebørn.

Men når det nu er sagt, bruger jeg krudt på, at italesætte overfor min søn, at han skal passe på pigerne. Uanset at det er helt i orden, at drenge går i kjole og helst vil lege med dukker, er der fysiologiske og mentale forskelligheder mellem mænd og kvinder og det er særligt vigtigt, at min søn lærer, at man er sød ved pigerne og behandler dem med respekt.

Det kan sagtens være fordi, at jeg selv har haft nogle assholes af nogle eks-kærester, men det er altså en italesat del af opdragelsen. Ikke fordi, at han er en dreng og af den årsag er genetisk indkodet til, at han skal vokse op og opføre sig respektløst, men fordi det er en vigtig værdi for mig. På samme måde som, at det er en vigtig værdi, at mine døtre bliver ærlige og loyale mennesker og behandler andre med respekt.

Stik mig lige lidt feedback her. Hvad synes du om reklamen? Og tænker du over, hvilke værdier du giver dine drenge med sig? Og der er forskel på dem, man måske ville give en pige?

 

 

 

Træk vejret dybt ind

Velkommen til kaos. Til leverpostej på væggene, kampe om plastik-farvede IKEA-kopper, realkredit-lån og kampen om ikke at blive vanvittig midt i det hele. Før løb jeg ironman og ekstrem-løb. Nu består min største udfordring primært i at få lov til at sove længe og ikke at glemme et eller flere børn, når jeg skal ud af døren om morgenen.

4 kommentarer til “En barberskraber, en shitstorm og noget om at opdrage drenge”

  1. Da jeg fandt ud af, at jeg ventede mig min nu 6 uger gamle søn – så tænkte jeg at her var da i det mindste muligheden for at opdrage en kommende mand, til at være respektfuld og ordenlig, overfor alle!
    Hans far er sådan en mand, som jeg godt gad min søn bliver, så allerede der er vi nok på rette vej.

    Men ja, det var hurtigt i mine tanker at jeg i det mindste kunne gøre mit, for at en kommende voksen mand var ordenlig.

    1. Og så tror jeg, at det er så vigtigt, at de har et ordentligt forbillede. Både i mor og far. (Eller hvad de ellers har af primære omsorgspersoner) Så er det så vigtigt, at du har valgt ham en god far

  2. Jeg har en søn på halvandet og jeg blev faktisk også en smule rørt af reklamen. Selvom han er så lille, så går jeg allerede meget op i hvilke ting vi bevidst eller ubevidst fylder ind i hans lille hoved. Jeg tolerer overhovedet ikke, når min mand kommer med sådan nogle små dumme kommentarer, som helt sikkert er sagt i sjov, men som alligevel hober sig op i vores søns hjerne og kan give ham en følelse af, at piger er mindre værd end drenge. Reklamen mindede mig om hvor vigtigt det er for mig, at han en dag bliver en sød og fornuftig ung mand med gode værdier. Det samme gælder selvfølgelig, hvis jeg en dag får en datter. Jeg forstår virkelig slet ikke den shitstorm der har været.

    1. Jeg er helt enig. Vi skal virkelig overvejer, hvad vi siger foran dem. De fanger altså småbitte ting, som vi ikke selv tænker over, kan påvirke dem voldsomt. Jeg er glad for at høre, at du heller ikke fatter det.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *