Sådan overlever du juleferien

 

Julefreden har sænket sig i det lille hjem.

Vejrguderne har leveret et perfekt julemirakel og i skrivende stund daler sneen ned i haven

Vi har lavet et obligatorisk kagehus, hvor det ene barn nåede at æde en del af taget og et andet barn nåede at æde 2/3 dele af skorstenen et ukoncentreret øjeblik.

Jeg har allerede skænket hverdagen en længselsrig tanke. Det skete da to 2-årige for tredje gang i går besluttede at tømme min undertøjskuffe ud over hele stuegulvet. Vi behøver ikke at dele mine sloggier med hele husstanden, venner.

I sommerferien lavede jeg den store guide til at overleve ferien med din familie. Og nu følger den store guide til at overleve ferie med din familie – the Christmas edition. For også i juleferien har vi brug for 10 minutters pause. Det er ingen skam at indrømme. Vi får trods alt ikke engang lov til at gå på lokum alene.

Det ene barn med sprog på vores matrikel er blevet til en lille plade, der er gået i hak: “Er det jul? Er det jul? Er det jul? Er det jul?” 

TIPS TIL AT FÅ RO I HELT OP TIL TIMER AF GANGEN

Julekalender-tricket: 

Børn kører i forvejen højt på sukker-barometret alle juledagene. Vi kan ligeså godt skyde en meget lang hvid pil efter kostpyramiden og alle fornuftige kostråd.

Børn elsker julekalendre med dårlig chokolade fra Tyskland i. Lige nu er de på tilbud i Netto til en 10ér. Køb et par stykker. Læg dem på gulvet i et afsides rum. Luk børnene ind i rummet og luk døren. De kommer ikke til at sige en lyd indtil samtlige låger er åbnet og indholdet er ædt. Og det sagtens tage en halv times tid.

Det bider dig muligvis i røven efterfølgende, da det højst sandsynlig efterfølgende bidrager til både dårlig mave og børn, der kravler på væggene. Men hey – du fik da 30 minutters ro og de fik trænet deres finmotorik.

Gamification 

Det nye sort er gamification. Hvis du gerne vil lyde klog og trendy, når du er på arbejde, skal du bare nævne det ord. Så er du innovativ og udviklingsorienteret.

Det betyder egentlig bare, at vi laver alting om til en leg eller et spil. Det er især også et hit, når det kommer til børn. Hæld en hel pose pebernødder ud på gulvet på deres værelse og fortæl dem, at den der først har samlet 50 op får en stor præmie. Luk døren og nyd roen. Præmien er naturligvis en banan eller en figenstang,

De kommer nok til at æde nogen af dem undervejs, men så tager det bare længere tid. Der er dog en mulighed for at ovenstående problematik omkring sukker-overstimulering også melder sin ankomst.

Netto-tricket

I sommerudgaven nævnte jeg både muligheden for at bruge unødvendig lang tid med spotvarerne i Netto og muligheden for at tage ud og købe fiktiv broccoli.

Det er en oplagt mulighed i julen. Man mangler hundrede ting og man kan helt sikkert altid bruge en pose mandler eller en pose juleskum mere. Så der er rigeligt med undskyldninger for at forlade hjemmet.

Og takket være udnyttelsen af de stakkels butiksansatte og ophævelsen af lukkeloven er der tonsvis af butikker, der har åben ALLE juledagene.

Du kan evt. fortælle om en ældgammel juletradition i din familie, du netop er kommet i tanke om, der går på, at der altid skal være rosenkål til julemiddagen. Drøn ud af døren, brug tiden fornuftigt. At sidde i bilen og stirre ud i luften kan sagtens være fornuftigt. Kom hjem halvanden time senere og meddel at alle rosenkål var udsolgt.

Far-tricket 

Lad som om, at du har ondt i maven. Gå på toilettet. Bliv der i 30 minutter. Og lås for guds skyld døren.

Gave-tricket

De fleste børn elsker gaver. Og hvis de er under en vis alder, er de ligeglade med hvad gaven egentlig indeholder. Grav dybt i deres legetøjskasser. Find de ting, der ligger nederst. Pak dem ind. Fordel dem i hele huset og sig til børnene, at julemanden har lavet en skattejagt. Hvis I har en kælder uden adgang til skadelige effekter, er det et fint sted at placere gaverne.

Glædelig jul 

Men i bund og grund skal vi vist bare nyde tiden med vores børn. Jeg føler i hvert fald ikke, at jeg ser dem nok i hverdagene, så jeg skal huske mig selv på at nyde de næste dage med alle fibre i kroppen. Selv når selvsamme fibre har lyst til at finde et reb for at gå ud og hænge sig selv i haven, fordi man er blevet skreget ind i hoved i 4,5 time i streg.

(Ovenstående skal naturligvis ikke forstås som oprigtige råd.  Det pædagogisk rigtige er naturligvis at købe en krea-kasse eller at gå ud og lege i haven med børnene, trække vejret dybt ned i maven og glæde sig til, at de sover. Glædelig jul. God kamp venner! Vi snakkes ved på den anden side) 

 

 

 

 

Træk vejret dybt ind

Velkommen til kaos. Til leverpostej på væggene, kampe om plastik-farvede IKEA-kopper, realkredit-lån og kampen om ikke at blive vanvittig midt i det hele. Før løb jeg ironman og ekstrem-løb. Nu består min største udfordring primært i at få lov til at sove længe og ikke at glemme et eller flere børn, når jeg skal ud af døren om morgenen.

5 kommentarer til “Sådan overlever du juleferien”

  1. Hos os er Guh Gish (Gurli Gris) det helt store hit hos den halvandet-årige, så alle skærm-skrupler er smidt ud af vinduet. Vil ungen se Gurli Gris, så får han lov til det – og moren får lov at slappe af i ti minutter (og nogle gange tyve!)

  2. Er seriøst nærmest lettet over at I også kender til far-tricket hjemme hos jer. Nogle gange bliver jet sgu da bekymret for hvad fanden hans mave fejler. Og om det er arveligt🙈

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *