Skabelon til ugeprogram af Live fra Lolland og en hel bunke lege

Det gode ved en verden med Corona

 

Jeg havde lidt svært ved at finde en overskrift til dette indlæg.

Man skal i den grad passe på med at støde nogen. For i disse dage er der mange, der er deres livs krise, fordi deres livsgrundlag i form af en selvstændig forretning smuldrer mellem fingrene på dem. Der er mennesker, der hver dag bliver fyret og til sidst er der det faktum, der er værre end tab af penge – tab af menneskeliv.

Jeg har fået betydeligt flere vrede beskeder, end jeg plejer. Selv i min indbakke er det tydeligt, at der er mange, der går rundt og er meget frustrerede. Mennesker der bliver stødt, fordi jeg laver sjov med, at det er hårdt at varetage mit arbejde, alt imens man har åbnet op for hjemmebørnehaven. Jeg får skæld ud fordi, at jeg i det mindste har et arbejde. Det er i den grad også anerkendelsesværdigt. Jeg føler mig heldig på det punkt. Men vi har som mange andre også mistet en stor sum penge, som kommer til at have betydning for vores levestandard de næste par år.

Vi kæmper alle med forskellige ting og fælles er, at vi stort set er en hel verden i samme båd.

Noget af det jeg har lært det seneste år, er at der sker forfærdelige ting for gode mennesker. Der er ingen, der bliver skånet, fordi de har haft en hård barndom eller har været igennem andre traumatiserende ting. Sådan er verden desværre skruet sammen, så det må vi lære at navigere i.

Når alt det er sagt, har jeg lært, at selvom der ikke nødvendigvis er en dybere mening med, at ting sker, kan vi finde en mening i det. Ind imellem skal vi grave lidt efter det, men i bund og grund kan man bruge tragedier eller situationer, som vi er i nu, til at tage afsæt i, i forhold til nogle andre ting, man ønsker at få ændret i ens liv.

Bevares, nogle tragedier er så store og voldsomme, at det tager år, hvor man har behov for at svøbe rundt i egen elendig, men jeg tror på, at man en dag måske på en eller anden måde, kan få det vendt om. Fx hørte jeg på et tidspunkt en podcast med Søren Huus, der på allertragiske vis mistede sin kone i en ulykke. Der var gået mange år, men alt sorgen var i dag blevet vendt om til taknemmelighed over livet og hans datter.

Og det skal vi forsøge at gøre nu. Finde nogle lys i alt Corona-mørket, selvom vi hverken kender vores fremtidige situation, vores helbred eller vores økonomi.

Midt i alle frustrationerne ser jeg en masse positivt og det er virkelig værd at holde fast i. Der er intet positivt at sige om virussen, men der er nogle positive ting at sige, om de ting der sker omkring den.  Der bliver skabt historie pt. og jeg håber sådan, at vi går videre herfra med en masse positive erfaringer og ændrede vaner, der sidder fast.

 1. Mennesker der hjælper hinanden

Overalt hvor man vender og drejer sig, ser man mennesker, der forsøger at gøre en presset tilværelse lidt mindre presset. Facebook-grupper der er oprettet, så mennesker, der har brug for hjælp, kan få den hjælp de mangler. Live-Instagram-sessioner med alt fra bagning til koncerter og fællessang.

Som jeg læste på et Instagram-post forleden på Smilfondens Instagram-profil, skrev en person, at hun havde brugt dagen på at høre musik i skoven med Puk Elgaard, været til koncert med Hjalmer, været til digital reception, spillet banko med Natholdet og været til koncert med Dizzy Mizz Lizzy.

Der er masser af muligheder for at blive socialt og kulturelt stimuleret, selvom det er på afstand.

I dag kl. 16 har jeg fx set, at Anders Anden Matthesen holder et form for kedsomheds-show kl. 16.00 på Facebook.

2. Alt den ekstra tid 

I lang tid har jeg sukket over, at vores hverdag har været for presset. Fx. skrev jeg om her, da jeg sidste år oplevede alvorlige stress-symptomer.

Pludselig har vi alt tid i verden og jeg sætter i den grad pris på det. Selvom der kommer en del konflikter ud af det og børnene er trætte af, at alle de sædvanlige ture ud i alt fra trampolin-land til legepladser er sat på standby.

Jeg tror denne perioder, er rigtig sund for alle mand.

Selvom jeg skal levere en arbejdsindsat i 7,5 timer alle hverdag, frigiver det noget ekstra tid. Jeg sparer 1.5 time om dagen på transport og jeg kan spise frokost med min familie og løbende se tegninger og tage stilling til, at de nu har lært at hoppe 3 gange med samlede ben.

Det er ikke så godt for effektiviteten, men det er godt for vores relation og så lægger jeg lidt ekstra timer på skæve tidspunkter.

Desuden frigiver det på en eller anden forkvaklet måde mere tid i hverdagen. Jeg får løbet og gjort rent de fleste eftermiddage og det er netop det, som weekenden normalt bliver brugt til. Så nu er der lidt mere tid til bare at hænge med børnene lørdag og søndag.

3. Man får gjort op med os selv, hvad der i virkeligheden er vigtigt

Jeg bruger så meget tid, som der nu engang er frigivet til at række ud hos mennesker, jeg holder af. Jeg er rigtig dårlig til at få ringet til folk og når ugerne normalt flyver afsted, får jeg ikke prioriteret at ringe til mennesker, der betyder noget for mig.

Men det prøver jeg, så vidt er muligt nu. Det er gået op for mig, hvem jeg virkelig savner i min hverdag.

Vi bor sammen med mine forældre, men af smitte-hensyn og fordi de er i en sårbar målgruppe, er de flyttet ud i deres sommerhus.

Børnene savner dem og vi savner dem. Og selvom det er en dyster måde at se tingene på, er det godt at blive mindet om, at vi altså ikke har hinanden for evigt og vi i den grad skal sætte mere pris på den tid, vi har sammen.

4. Der bliver sat mere fokus på de vigtige erhverv

De der arbejder i politiet, med børn og i sundhedsvæsnet, er nogen af de offentlige erhvervsgrupper, der ikke bliver lønnet særligt højt.

Lige nu er det netop dem, der passer på os, mens vi passer alle mulige andre ting. De risikerer eget helbred for at få de store overordnede samfunds-hjul til at køre.

I mange år er der blevet råbt op fra disse erhverv om, at der er for få ressourcer. I disse tider bliver der sat en stor fed streg under, hvorfor disse grupper netop er så vigtige.

5. Oprydning

Selvom det ikke er blevet til alt det, jeg gerne ville, har vi fået ryddet op i et par bunker den sidste uges tid.

Børnene roder fuldstændig vanvittigt, så det er sjældent, at jeg når til det rod, der ligesom har samlet sig selv til bunke, fordi der lige først er 10.000 Dublo-klodser, der skal ryddes, før man når til garderobeskabet.

Men i dag har vi ryddet op i et hjørne, der har lignet noget, der er løgn, siden vi flyttede ind i huset for snart 2 år siden.

At børnene sad og så fjernsyn imens og ikke fik voksen-underholdning er en anden sag. Men det er vel sundt at kede sig. Også for børnene.

6. De eneste der bliver prioriteret pt., er de vigtigste. 

Jeg har tendens til at lave rigtig mange ting.

Jeg spiller floorball, jeg ser veninder, jeg tager i teatret og den slags. Jeg er et ekstrovert menneske, der holder af at blive luftet. Men tid ude er tid væk fra mine børn og min familie og det kan særligt min kære mand godt blive lidt træt af, da han står med læsset derhjemme.

Nu er kalenderen tom og er det stort set de næste måneder.

Og måske er det fint nok, at den er det i uger af gangen, når hverdagen på et tidspunkt vender tilbage.

Det skal nok blive godt igen.

7 kommentarer

 • Linda

  😍😍😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne Nygaard

  Fantastisk godt skrevet 🙏

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane

  💪🤩👏🙏

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Simpelthen så fantastisk skrevet ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Når du at arbejde 8 timer når børnene er hjemme?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Ikke effektivt og i streg, men jeg prøver at fordele over dagen. En time inden de vågner, et par timer over formiddagen. når de sover lur om eftermiddagen og så en time om aftenen. Det er ikke nemt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Tak for dit indlæg. Jeg prøver selv at holde panikken nede med at tænke på, at på LANGT sigt så tror jeg hele den her corona pandemi kommer til at sætte ringe i vandet det gavner både vores planet og vores sammenhold. Vi kan ikke blive ved med at forbruge og rejse som vi gør (eller gjorde – det er allerede datid!) og vi har haft en usund SoMe kultur for vores teenagere og børn bygget på at “alle andre har det federe end mig”. Jeg ser pandemien som en nødvendig global slankekur, hvor vi så også skal lære at passe på hinanden i en fart. Men dermed ikke sagt at tanken om en lang hård økonomisk recession ikke skræmmer mig

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skabelon til ugeprogram af Live fra Lolland og en hel bunke lege