Hvad livet i Grønland har lært mig

Hvad er det, der gør mig syg?

 

I onsdags lå jeg der igen.

Jeg kunne knap nok stå på benene. Mit hoved snurrede, min hals strammede til og feberen sitrede i hele kroppen.

Det mindede mig i en kort periode om en såkaldt mandeinfluenza. I et kort øjeblik overvejede jeg, om jeg hellere bare skulle lade mig dehydrere, da jeg ikke følte, at mine ben kunne bære mig, hvis jeg skulle bevæge mig ud efter vand.

Der var intet atypisk i det. Det var bare en hel almindelig omgang efterårs-syge.

Det der alligevel gør, at jeg er en smule bekymret for min krops generelle status er, at det der altid kun har ramt mig allerhøjest et par gange om året, er blevet en månedlig gæst.

Siden juni har jeg været syg 5 gange. Hvilket er 3 gange mere end mine børn, så for en gangs skyld kan de ikke få skylden for at have slæbt klamme vuggestue-baktusser med hjem.

Jeg har selv den del lomme-diagnoser. Jeg tror det handler om mangel på søvn, for mange tanker i hovedet og for mange planer i kalenderen. Så nu forsøger jeg en gang for alle at følge alle de gængse husråd for at se, om det reelt har en effekt.

Mit immunforsvar er i hvert fald hårdt presset. Udover sygdommen er min mund konstant spækket med små lede blister, som jeg egentlig har lidt af hele mit liv, men som i øjeblikket gør så ondt, at jeg hellere vil undgå enhver social sammenhæng end blot at skulle sige 2 ord på grund af smerter i min mund.

Jeg har købt kosttilskud i vildskab. Jeg har aldrig rigtig haft den store fidus til vitaminpiller og den slags. Vissevasse. Hvis jeg spiste sundt og varieret skulle alt det fornødne nok ramme min krop af sig selv. Men måske var det dengang, at jeg reelt var opmærksom på mit madindtag og vores dagskost ikke gik på pastaskruer og pommesfritter med remoulade.

Men de næste par uger bliver morgenmaden indtaget flydende i form af blendede grøntsager sammen med kosttilskuddet Echinagold. Det er vist kosttilskud med en form for svamp i. Det lyder gøglet, men jeghar fået det anbefalet af flere, så vi giver det et skud. Hvis andre har interesse i det, kan det købes her. (Jeg er dog hverken læge eller på nogen måde sundhedsfaglig udddannet, så jeg ved ikke, om man overhovedet må linke til den slags nu til dags. Men henset til, at de sælger det på apoteket, tager jeg chancen.) Ved siden af det har jeg fået anbefalet vitaminpillen Omnimin, så de næste par uger får min krop noget af et chok, når den pludselig bliver introduceret til andet end ostehaps og Pepsi Max.

Men jeg er nu egentlig talt lidt bekymret for, hvad der sker i min krop i øjeblikket. Jeg har i en længere periode oplevet svimmelhed og en overvældende træthed. Det kan bare skyldes 3 børn i trodsalderen, det kan skyldes stress og det kan skyldes alverdens frygtelige ting, man ikke skal google, uden at man bliver sikker på, at man er på vej lige lukt i helvede.

Vi krydser fingre for, at vitaminpiller og ordentlig søvn kan hjælpe det hele godt på vej. Og så skal jeg et smut forbi min rare læge, der forhåbentlig kan gøre mig lidt klogere.

Hvad er jeres bedste råd for et tip-top immunforsvar? Andet end ikke at omgangs 2-årige, der er evige smittekilder som små aber fra Afrikas dybe jungler i filmen Outbreak? 

 

 

48 kommentarer

 • Den gode opdragelse.com

  De sagde det samme til mig den gang, det med øresten og balancenerven,og så røg jeg igennem en masse test og sager, og til sidst gav de fortabt og vurderede, at det var noget stressrelateret- og det tror jeg faktisk, de havde ret i. Hvis de en dag når til samme konklusion med dig, kan du sagtens få nummeret til min heksedoktor
  Venlig hilsen
  Jesper

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det lyder godt Jesper. Det vil jeg meget gerne.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Den gode opdragelse.com

  Jeg blev berørt og en lille smule bekymret, da jeg læste dit indlæg. Da jeg fik min første søn, oplevede jeg at blive syg (var ellers aldrig syg) og det satte sig som en form for konstant svimmelhed. Lægen og hans fyrretyve hjælpere kunne ikke finde noget ved mig, så jeg endte med at ty til mere alternative behandlingsformer, og det, der endte med virke, var særlig form Kraniosacralbehandling, hvor jeg fik lavet noget bindevævsmassagehalløj, og i løbet af 14 dages intensiv behandling lettede min kroniske svimmelhed. Siden den gang har jeg haft ret så stor respekt for stresssymptomer, og jeg tror virkelig også, at din krop prøver at fortælle dig noget her. I mit tilfælde er det endt med deltidsarbejde og jævnlige pauser, hvor jeg kobler helt af.Plus jævnlige sundhedstjek. God bedring herfra. Venlig hilsen Jesper

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Hej Jesper.

   Tusinde tak for din besked. Man skal nemlig virkelig tage det seriøst. Men det lyder meget ala mit forløb. Fandt de ud af, hvad det skyldtes? Jeg var til lægen i dag og de tror, at det er min balance, der driller mig. Evt. på grund af noget øresten eller virus på balancenerven. Ro skal der i hvert fald til.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • J

  Et lægebesøg lyder som en virkelig god ide.
  Jeg har arbejdet i daginstitution de sidste tyve år så jeg rammes meget sjældent selv efterhånden. Men min familie står virkelig for skud, hvis ikke jeg er meget omhyggelig med at vaske hænder når jeg forlader institutionen og igen når jeg kommer hjem (generelt vasker jeg hænder sindssygt mange gange på en dag og altid lige så snart jeg er hjemme, også selvom jeg ikke har været på arbejde). Det hjælper desuden for os at jeg skifter tøj når jeg kommer hjem. Da mine børn gik i daginstitution, skiftede vi desuden som minimum deres strømper og bluser når de kom hjem. Jeg synes at det hjælper, selvom det er pisseomstændigt med al den håndvask og skiften tøj. Til gengæld bliver de virkelig trænede i selvhjulpenhed og får forhåbentlig en hygiejne rutine det sidder på rygraden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Ja. De er bare nogle små bakteriebomber. Vi vasker også hænder til og fra institution. Det håber jeg giver meget.

   Og dejligt at du ikke længere bliver ramt. Det ville være min største skræk ved institution.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Øøøøøv!!! Ja, manglende søvn og en presset kalender er jo ikke den bedste kombi. Men har du prøvet mælkesyrebakterier? Det skal være nogle ret heftige nogen, fx Udo’s Choice. Og så jern-tilskud, magnesium, b- og d-vitamin. Og forkæl dig selv med dybdegående massage. Håber du snart kommer over det🤞🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Tak. Jeg har også læst at mælkesyrebakterier er godt. Det må jeg prøve af.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  1-2 kopper te hver aften i de kolde tider (også selvom jeg ikke føler mig syg og desuden er stor kaffoholiker). Det er som om teen forebygger. Hvis jeg kan mærke sygdom er på vej, spiser jeg så mange halspastiller at jeg får unormalt meget luft i maven, bytter kaffe ud med te, pakker mig godt ind i varmt tøj (også selvom jeg sveder), og hvis tiden er til det, tager jeg en lur. Det holder sygdommen væk. Drop vitaminpiller, det er bare spild af penge. Jeg har ikke haft en sygedag siden foråret 2015!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Interessant.

   Nogen specifik te eller alle mulige slags?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • FruHvidt

  Hej Stine, Blister i munden kan være tegn på nedsat immunforsvar. Kroppen prøver at sende dig signaler om, at den har brug for restitution. Hvis signaler ikke opfanges, prøver den nye strategier – øget tissetrang, svimmelhed, øget træthed. Samtidig bliver kroppen mere og mere modtagelig for virus og infektion. For at styrke kroppen kan du spise varm mad, vitaminer og mineraler. Søvn (som allerede er nævn mange gange) er også essentielt for kroppens restitution. Det kan være svært at “lytte til sin krop”, og i stedet kan man gå mere pragmatisk til værks og se på de signaler/symptomer kroppen giver.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Du har helt ret.

   Søvn er virkelig en vigtig faktor og lige på den front har jeg svigtet min krop. Det skal gøres bedre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Har prøvet biostrath og akupunktur på søn. Virkede nul. Jeg tænker, stress, angst depression, evt borrelia, stofskifte issues, eller som min egen læge har sagt, en kropslig reaktion for det pres en småbarns mor ligger under for. Kroppen får ikke tid til at restituere 🤷‍♀️ Mit næste skridt er privatlæge. Måske har han ikke en kur, men måske har han noget der hjælper. Kram til dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Min mand havde faktisk borellia i sommerferien efter en tur til Sverige. Bare det ikke er det 🙈

   Men du har ret. En krop er vist ikke bygget til Børnefamilielivet

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Søvn! Rigtigt vigtigt. Få tjekket dit D-vit med en blodprøve. Jeg havde en del infektioner for et par år siden, mit D-vit niveau var pænt meget i bund og efter et stykke tid med rette dosis (lægeordineret) fik jeg det bedre. Og når du alligevel er ved lægen så få lige HELE familien podet for at se om der skule være en rask smittebærer – det var vores søn nemlig da han var et par år, og jeg var den der blev syg….🙄😷🤧
  Jeg har også taget Probiotika fra Udos Choise et par år, det har altså også gjort noget ved mit immunforsvar (7-9-13).
  Rigtig god bedring til dig. Men et lægebesøg kommer du nok ikke heeelt udenom ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Tak. Hvad var han bærer af? Alt muligt?

   Og ja. En tur til lægen og blodprøver er vejen frem.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Jeg plejede altid at være syg helt vildt ofte indtil jeg flyttede fra byen og nu cykler 7 km til studie hver dag. Jeg tror det kombineret med et par ugentlige løbeture hjalp til at jeg slet ikke var syg sidste vinter! Så hvis det er forkølelse der er træls… frisk luft!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Ja. Frisk luft er vejen frem. Jeg cykler også 24 km om dagen og ville aldrig være foruden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Efter en omgang seriøs stress for nogle år siden, blev jeg anbefalet Mega B-stress.
  Engang imellem tænker jeg at det bare er noget jeg bilder mig ind, får ikke lige købt nye og undrer mig efter et stykke tid over hvorfor min hukommelse driller og kommer i tanke om at jeg ikke tager dem og får så købt nye forsyninger. Circle of a stress-brain…
  Men de kan ihvertfald anbefales.

  Udover en god multivitamin, tager jeg også skiftevis jern + C-vitamin og zink citrat. Og også en god fiskeolie.

  I år er jeg startet på urtepensil, der skulle booste immunforsvaret og indtil videre er jeg sluppet.
  Sidste år var min første vinter i metroen og det slog mig væsentlig mere ud end diverse institutionsbakterier… 😷

  Held og lykke med at finde ud af hvad der virker for dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det lyder interessant. Det må jeg Google. Tak for svar ❤

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Biostrat dråber. De smager ikke fantastisk men i lidt æblejuice så er det til at få ned. Og når du er igang så hæld det også i ungerne. Få din læge til at tjekke dit d-vitamin niveau det gør i hvert fald en stor forskel for mig. Her hjemme prioteres søvn mega højt. Som i jeg ligger i min seng kl 21.00 hvis jeg skal op kl 5 og kl 22 hvis jeg skal op kl 6. Så er mobilos forvist fra soveværelset s0 jeg ikke lige skal tjekke et eller andet kl 3 når der er et barn som lige er vågent for at skulle tisse. Forsøger også at minimere skærm et par timer inden sengetid. Det går ikke super godt, men kan mærke det på min søvn når det lykkes. Det sidste er at få gjort rent ofte som i mindst hver 14 dag. Ved godt det lyder åndssvagt men det virker. Vi har en rengøringsdame som kommer og muger i bund og efter det er startet har vi nærmest ikke været syge.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Jeg tror du har helt ret i at skærmtid skal minimeres. Og så skal jeg dælme følge dit eksempel og gå i seng hver dag kl. 21!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Biostrath har jeg hørt meget godt om. Overvejer det selv efter min datter er startet i dp og slæber baby baktusser med hjem :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Måske et besøg hos lægen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Ja. Det er nok det bedste sted at starte 🙈

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Hver dag i efteråret og vinteren drikker jeg en ‘varm citron’.
  En presset citron, en spiseske sukker og kogende vand i et stort glas.

  Jeg lærte det i gymnasietiden på kollegiet, vi fik en serverer hvis vi var syge. Jeg drikker det forbyggende for at få nok c vitamin.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det er et dejligt nemt og håndgribeligt trick. Tak for det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hvis jeg kun skal give et råd til at holde sygdom fra døren: Nok søvn.
  Jeg tager magnesium-tilskud fra Puori til at hjælpe mig få en god søvn. Står det helt skidt til bruger jeg 20-30 minutter på at meditere helst hver dag.
  Mod blister i munden vil jeg anbefale tjek af B12 hos lægen og Zendium tandpasta. Jeg skylder ikke munden i vand når jeg er færdig med at børste tænder og smører gerne tandpasta på de store blister.
  Jeg aner ikke om der er videnskabeligt belæg for om mine husmodertips virker. Men jeg synes, jeg får en effekt af det og det er fint nok for mig.
  God bedring.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Tak. De der blister er så drænende, så lige nu hopper jeg på hvad som helst.

   Tak for svar

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna Mortensen

  Måske en rundtur om lægen, der må tage div blodprøver, evt podes for svamp i mund og svælg, der ligger latent og ubehandlet? Kan du have en dårlig tand hvor der ligger en byld og driller fx. Har du andre symptomer, såsom træg mave, tynd mave, føleforstyrrelser?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Jeg havde en byld i halsen i juni, så det kan sagtens være det der stadig driller.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Lyder meget som stress – men har du fået tjekket dit blodtryk? Havde en kollega med samme symptomer og det viste sig, at hun havde et tårnhøjt blodtryk. Jeg var selv plaget af meget sygdom og fik alt mine kollegaer havde bare flere gange indtil jeg begyndte at spise MSM piller som er en organisk svovl. Der står på nettet de er til hvide tænder, men de hjælper på at styrke dine tarme og nogle mener, at et godt immunforsvar sidder der. Efter at have taget dem, så bliver jeg 7-9-13 sjældent syg og hvis jeg gør, bliver jeg ikke ramt lige så hårdt – det kan klart anbefales 🙋🏼‍♀️

  God bedring

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte Klarskov

  Jeg ville også anbefale at få målt dit vitamin- og mineralniveau. Jeg var igennem en lignende periode hvor jeg ragede alt til mig, indtil de fandt ud af at jeg havde b12-mangel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Jeg skal afsted i morgen og må få dem til at tage blodprøver!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten Kjer

  Har du været omkring lægen?
  Og ellers bakker jeg op om mere(tilstrækkelig) søvn samt gode, guidede meditationer ved Tomek, som kan findes i appen: Insight Timer. ( de er korte, forklarende og nemme at følge). God bedring 🙏

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Fedt. Jeg bruger headspace og calm. Jeg må se på den app også. Jeg elsker gode meditationer.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Hvis du oprigtigt er bekymret så tag til lægen.
  Tag uanset til lægen før( eller helst i stedet for) du begynder at bruge penge på kosttilskud uden nogen form for dokumenteret effekt. Og i øvrig bliv influenzavaccineret og evt rotavirusvaccineret.
  Mvh en læge 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Du har helt ret. Jeg har heldigvis en tid 👌

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Jeg skriver ikke den her kommentar for at male fanden på væggen. Men for at sige at du i hvert fald ikke er alene om at have sådanne perioder her, hvor man seriøst tvivler på om ens krop overhovedet kan finde ud af at fungere.

  Jeg havde nogle meget meget meget 5 hårde måneder tilbage i vinteren/foråret – og jeg var syg så mange gang med feber og forkølelse, jeg fik flere gange hold i ryg og nakke, jeg havde en infektion på mit ene øjenlåg der bare ikke ville gå væk, jeg var svimmel og havde så ofte hovedpine. Og til sidst blev jeg sygemeldt med stress pga mit arbejde. Og det er nu jeg virkelig ville ønske jeg kunne komme med et guldtip. Men det kan jeg bare ikke. Jeg var “heldig” og har endnu ikke børn og derfor kunne jeg trække stikket og bare passe på mig selv og få min hjerne og krop på rette køl. Jeg skal ikke gå og kaste et stress label på andre og jeg prøver slet ikke at forstå din hverdag med 3 små børn – men jeg vil gerne bare sige at uanset hvor mange vitaminer og kosttilskud man spiser, så ligner det der knivskarpe tegn på at din krop og dit hoved er for overbelastet. Og det er der bare ikke en vitaminpille der hjælper på. Men du skal vide at du ikke er alene i at stå i den følelse at man bare føler ens krop forråder een – jeg håber virkelig at det vender og du slipper igennem og får en krop der har der bedre (hvilket næsten er tarveligt at sige midt i grå kolde november hvor man bare vil gå i hi) ❤️☺️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Tak ❤ Man skal virkelig passe på sig selv, da det ellers virkelig kan gå galt

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • J.

  Jeg har desværre ikke andre gode bud end dem du selv kommer med. Så jeg ville helt klar, så vidt det er muligt ned tre små børn, sætte tempoet ned, rydde kalenderen ift al unødigt og prioritere søvn. MEN ift blister, kan jeg varmt anbefale kosttilskuddet LongoVital. Jeg har siden jeg var barn lidt af blister, men siden jeg for et par år siden fik anbefalet LongoVital, har jeg stort set aldrig blister mere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det må jeg have fat i. Jeg har fået det anbefalet af flere. Tak ❤

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh altså – tror mit bedste tip er, ikke at være stresset. Det er hvertfald der, min krop skaber sig mest, hvis jeg er bombet inde i hjernen 😀

  ..Men let’s face it, det er jo et skodtip, bestemmer man jo sjovt nok ikke selv, om man lige render ind i.

  Jeg har ikke været syg i tre år, (og det år var jeg også kun syg 1 dag, med maveinfluenza, yaiks), og før det, skal vi tilbage til jeg havde influenza som 19 årig. Men frygter den dag, det er min tur til heldet vender. Man er nok næppe forskånet hele livet.

  Pt. skranter søvnen lidt herhjemme, som dagens blogindlæg også præges af, men satser på, det løser sig, og det ikke er denne gang, jeg ryger i sydomspuljen (*7, 9, 13*) Er vant til at klare mig på omkring 6 timer, så når jeg rammer de 3-4 stykker, er jeg sgu mør 😛

  Go’ bedring med det hele hvertfald 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  at prioriterer sin søvn! jeg har 3 børn, og er alene 90 % af tiden, jeg har et fuldtidsjob, jeg ordner ALT, og prøver at få løbeskoene på også. Men jeg både vil og SKAL prioritere min søvn. og da jeg ikke ved om jeg får lov til at sove 9 timer uafbrudt, skal op 6 gange eller bliver vækket klokken 4. går jeg i seng 20.30. ja jeg når ikke at blive færdig med mit arbejde altid, jeg når ikke vasketøjet, men min hjerne får en ærlig chance for at hvile og min krop ligeså. Så mit stressniveau falder betydeligt. Det er simpekthen altafgørende at se på om man nu lige har styr på de der grundting, som en pille altså ikke ordne. Søvn! lys, mad der faktisk er godt for en. Og så VIL jeg være til stede med mine børn en time hver dag. jeg vil simpelthen have husket at lege med dem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Eskesen

  Har du fået tjekket jern og b12. Det kan være du har svært ved at optage det. Stofskifte problemer eller flåt bid??? Venlig hilsen Charlotte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hybenpulver og alt fermenteret! Kombucha, kimchi, kefir og alt i den dur!! Og ekstra c-vitamin. Og fiskeolie. Og søvn, søvn og mere søvn og søvn.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad livet i Grønland har lært mig