Jeg gad godt at være sådan en kvinde..

Gæsteindlæg: Gaven til far, der har alt

Gave til en far. Skrevet af en far.

Det der med børneopdragelse er noget af en videnskab. For nylig fik jeg en mail fra Jesper, der ind imellem læser med på siden her.

Jesper skrev, at han var gået på jagt efter den gode opdragelse. Det betød, at fjernsynet var blevet smidt ud, de sociale medier var slettet og fuldtidsstillingen var skiftet ud med en deltidsstilling. Jesper brugte desuden noget af sin tid på at holde debat-aftener om netop den gode opdragelse og derudover havde han startet en blog om emnet, han ville opdatere hver fredag de næste 16 år. Dog uden brug af sociale medier. 

Jeg famler selv lidt i, hvordan vi skal være forældre og hvad den gode opdragelse rummer. Så Jesper har fået lidt spalteplads her for at komme med en faders perspektiver. Tag godt imod ham. Han virker som en rar mand.

Photo by Suzy Hazelwood from Pexels

Tak til Jernmor (som er sej og dygtig)

Jernmor er en meget generøs blogger, der har givet mig mulighed for at skrive et indlæg her på siden, og det er jeg rigtig glad for. Jeg har nemlig sat mig selv på den svære opgave at opbygge et debatunivers om børneopdragelse, www.dengodeopdragelse.com, uden brug af sociale medier. Derfor har jeg i den grad brug for samarbejdspartnere, der vil være med til at fremme kendskabet til mit projekt. Så tusind tak, Jernmor.   

Nå, men efter jeg indgik aftalen med fru Jernmor, har jeg grublet en del over, hvad jeg så skulle skrive om. Mit indtryk er, at de fleste af jer, der følger bloggen er kvinder, og derfor vil jeg gerne henvende mig specifikt til jer, men hvad kan jeg egentlig tilbyde jer, som Jernmor og andre ikke kan give jer langt mere kvalificeret?

Og her slog det mig pludselig efter en klassisk fredag, med aflevering og hentning og arbejde og affodring og næsetørring og bleskiftning og Disneysjov og putningskampe: At jeg kan jo lave en liste over de bedste gaver, som småbørnsmødre kan give småbørnsfædre i den travle tilværelse, de fleste af os sikkert har tilfælles. Her har jeg en slags ekspertviden, fordi jeg er far, og fordi jeg har stor erfaring i at modtage gaver af høj kvalitet fra min kæreste. Så her kommer de. Mine tre bedste bud på, hvad du kan give din mand i gave, hvis du vil gøre ham glad- på den lange bane.

  1. Ansvarsgaven

På tredjepladsen kommer en abstrakt gave, som mange mænd ikke vil have og mange kvinder ikke vil give. Det drejer sig om ansvar i form af opgaver knyttet til børnene, som traditionelt har tilført moren, men som med stor fordel kunne overdrages til faren. Det kunne være forældreintra eller forældrerådet i børnehaven eller andre ting i familiens maskinrum, som bare tilfældigvis er havnet hos moren, der så tilfældigvis er blevet en slags projektleder i familien. Og det er bare ikke særlig sexet, når ens kæreste bliver ens arbejdsgiver (ligesom det nok heller ikke altid er en supersjov rolle for kvinden at være i), og vi er som mænd åbenbart elendige til selv at række ud efter lavprestigeansvarsområder som tøjvask, forældreintra eller madlavning-  så måske er det på tide, at I giver os dem i gave.

Det kan så forhåbentlige føre til, at vi mander os lidt mere op og bliver en slags jævnbyrdige familieledere med ansvar for andet og mere end grillen og bilen. Men det kræver selvfølgelig, at I selv vil afgive opgaverne, og er i stand til at acceptere krøllede kjoler, glemte legeaftaler og forkullede lasagner i en overgangsperiode I sikkert vil opleve som uendelig (men vi kan godt, selvom vi forsøger at skjule det).       

  1. Friskhedsgaven

I kan give os jer selv i frisk udgave.

Min kæreste er gået ned i tid og har fri hver onsdag, og det er simpelthen den bedste gave, hun har givet mig, siden vi fik børn. Vi har aftalt, at hun ikke må gøre rent eller lave praktiske ting overhovedet på sin fridag, men udelukkende fokusere på aktiviteter og gøremål, der handler om at lade op og komme til hægterne. Hun må sove, gå til yoga, massage eller i skoven, men under ingen omstændigheder arbejde eller lave praktiske ting. Ikke før børnene er blevet hentet.

Det betyder, at hun har fået et helt anderledes energiniveau til at klare ugen, og helt konkret betyder det, at onsdag er blevet en dejlig dag, hvor jeg nogle gange kan komme hjem til duften af nybagte boller eller ludospillende mennesker, fordi energi fører til god energi, og hvis det er noget, vi fædre godt kan lide, så er det at ser jer smile og have overskud. Og så ved jeg godt, at det ikke er alle mødre, der har mulighed for at gå ned i tid, men jeg tror, meget er vundet, hvis man i familierne ser mors friskhed som en gave til familien og begynder at prioritere det. Mit indtryk er, at mange mødre pukler rundt og laver dårlig-samvittigheds-relaterede aktiviteter i weekender og ferier i stedet for at tage en lang lur eller en hel dag for sig selv – selvom det i virkeligheden ville være en langt bedre gave til familien.  

    3. Frihedsgaven

Her bliver det lidt mere konkret. I kan give jeres mænd frihedsrelaterede gaver. De to bedste gaver, jeg har fået efter vi fik børn, var en koncert med Bob Dylan, hvor min kæreste havde købt to billetter til mig og min ven, og selv tilbudt at passe børnene. Og så den anden – den legendariske – hvor min kæreste gav mig en weekend, hvor jeg kunne rejse, hvorhen jeg ville, og så skulle hun nok tage sig af ungerne (jeg endte så med at rejse landet tynd for at se diverse fodboldkampe, fordi jeg er mærkelig, men jeg kunne i princippet være taget til Berlin eller Lissabon).

Det smukke ved begge gaver var, at min kæreste scannede mig og alene kiggede på, hvad der ville gøre mig allermest glad. Hun vidste, jeg elskede Bob Dylan, og hun vidste, at jeg helst ville se ham sammen med min ven. Og hun vidste, at jeg var ved at få børn på hjernen og havde brug for et break og derfor gav hun mig ultimativ frihed i form af en forlænget weekend. Og det allermest smukke var, at hun var i stand til at formulere mine behov, før jeg selv havde gjort det.

Jeg havde ikke tænkt på, hverken Bob med min ven eller solofodboldrejsen, før jeg pludselig stod med gaverne i hånden. Så hvis I gerne vil vinde årets kone-pris, bliver I mestre i mandescanning og giver ham den gave, der bedst tilfredsstiller de behov, han ikke har formuleret endnu – og det vil sikkert i mange tilfælde være noget, der indebærer et element af den frihed, som er pokkers svær at opleve i småbørnsfamilien.   

Ja, det var så mine bud på gaver til familiefaren, der har alt. Hvis du har lyst til at debattere gaver eller opdragelse eller andet med mig, så kig endelig forbi på www.dengodeopdragelse.com. Det kunne være så hyggeligt. 

Tak, fordi du læste med. 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg gad godt at være sådan en kvinde..