Noget om klimaet, om hjemmepasning og om generel retorik

Hverdags-eventyr midt i hamsterhjulet

 

Pt. forsøger jeg at komme lidt i form. Min ryg driller lidt og jeg kan første gang i mit liv fornemme at der reelt skal gøres en indsats for, at min krop ikke skal gå helt i forfald. Min ryg knirker på mærkværdig vis, når jeg forlader sengen om morgenen.

Derfor forsøger jeg at få indført et par træninger i løbet af ugen og da jeg i forvejen har få timer sammen med mine børn, er det enten sent om aftenen eller tidligt om morgenen.

Uret ringede derfor klokken 6 lørdag morgen, jeg drog afsted og vendte tilbage, da det stadig kunne betegnes som morgen og jeg derfor kun med en smule dårlig samvittighed kunne vende tilbage til morgen-rutinerne.

Da jeg ramte indkørslen, havde jeg i turen på vej hjem følt mig en lille smule provokeret. Jeg havde hørt Mattias Hundebølls nye podcast “Fårking far”, hvor Mattias sammen med interessante gæster belyser far-rollen på godt og ondt. Det første afsnit med en gæst er med Søren Huss, der udover at være musiker, er far og enkemand. Jeg hører ofte Søren Huss’ musik og særligt hans nummer “Undertiden” forårsagede, at jeg græd i 2 timer ved tanken om min relation til mine børn og hvor forfærdeligt hurtigt tiden går. Søren Huss led nemlig den skæbne, som vi alle frygter dybt i hjertet, da han mistede sin hustru og moderen til deres meget lille barn. Det er et vigtigt afsnit Mattias der har lavet, så det kan varmt anbefales.

Men som sagt blev jeg undervejs også en anelse provokeret. Afsnit 0 er nemlig en gennemgang af meningen med podcasten. Tanken er at belyse rollen som far med udgangspunkt i en række fædre, der har truffet valg, der er lidt anderledes, end dem vi møder dagligt.

Mattias sætter også sig selv ind i rampelyset for at skabe kontekst og fortæller, hvordan han selv er som far. På godt og ondt. Og belyser hvilke værdier, han selv betragter som værende vigtige.

En enkelt sætning satte sig dog dybt i min mave-region et kort øjeblik. Den handler om, at vi som forældre skal stole mere på vores mave-fornemmelse og går således: “Hvis du har ondt i maven over at lille Maria græder, når du afleverer hende, så skal du måske ikke aflevere hende..”

Først blev jeg pisse-irriteret og havde lyst til at råbe, at sådan hænger virkeligheden jo ikke sammen og vi som forældre også har ansvar andre steder. Ikke ansvar, der er vigtigere end vores børns velbefindende, men ansvar, der er nødvendige for, at der stadig kommer mad på bordet. At man nogen dage er nødsaget til at aflevere sit barn. Om det græder eller ej. Det er forfærdeligt, men sådan er virkeligheden jo. Det kræver noget til at lave forandringer i den kaliber og det er ikke noget man nødvendigvis kan ændre på fra dag til dag.

Jeg er dog også enig i det større billede. Vi har som forælder selvfølgelig et ansvar for, at vores børn har det godt. Det ligger hos ingen andre, end hos os. Så vi skal naturligvis aldrig stå til. Vi skal vælge at reagere og handle med de midler, vi har. Om det så er at tage et møde med pædagogerne, tage en snak med sin arbejdsgiver om senere mødetider, finde en anden institution eller blive hjemmepasser afhænger jo af de vilkår, man ellers lever med og der er det ikke altid, at det hele er en mulighed. Men vi skal forsøge at handle med de midler vi har.

Men det blev en lang smøre om noget, der slet ikke var min pointe. Min pointe kommer her.

At gøre hamsterhjulet til noget andet end et hamsterhjul

Fordi vi netop har få timer sammen med vores børn, forsøger vi at skabe noget mere eventyr i hverdagen. Vi skal ikke lyde hellige, for der er i den grad dage, hvor børnene bliver væltet ind foran et tv, mens vi laver mad, hvorefter de ryger i seng.

Men andre dage forsøger vi at have lidt mere fokus på hverdagens små eventyr og jeg har samlet et par eksempler her.

Pandekager i skoven

Vi er så heldige, at vi bor lige klods op ad Amager Fælled. Det betyder, at vi har en stor legeplads lige i baghaven. Et par gange om måneden laver vi et bål derude, hvor vi tager ud og laver snobrød eller pandekager over bål. Det er meget lidt kompliceret, det koster ikke noget og det er rart at være et sted, hvor børnene kan råbe og skrige uden det generer nogen. Desuden er de oftest dejligt trætte af al den friske luft.

Du kan finde en oversigt over landets shelters her

Telt i haven

Efter vejret er blevet bedre er det oplagt at sove i telt i haven eller andres haver, hvis man kender nogen, der ejer sådan en. Det er i hvert fald en god ide lige at spørge først, hvis man ikke kender de personer, der bor der.

Vi har spicet haven op med et bål-fad i haven, så man kan lave sno-brød i ny og næ. Brændt hvidt brød, der er ren dej indvendigt, udgør et glimrende aften-måltid.

Jeg kan dog måske anbefale at gøre det lidt mere elegant, end vi gjorde sidste sommer..

Skralde-skattejagt, som jeg skrev om her, er også en hurtig og nem løsning til lidt eftermiddags-aktivitet. Husk handsker, hvis du bor et sted med klammo affald. Vi holder os til is-papir og lader skodderne ligge..

Picnic i haven – især når vi skal have ris eller andre madvarer, der har tendens til at blive delt ud i alle husets hjørner

 

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

  • Maja

    Ej det er nogle gode idéer! Vi skal købe os et bålfad. 😍

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Noget om klimaet, om hjemmepasning og om generel retorik