Politik og valg forklaret for en 4-årig

Top 3 mest stressende situationer med børn

Stressende situationer med børn forekommer nok relativt ofte.. Her er de – i min optik – værste situationer

Pt. sidder vi en bil.

Ud af højtalerne skråler en Disney-figur noget med en snemand. Musikken er skruet så højt op, at ingen kan tænke en selvstændig tanke. Vi prøver nemlig for alt i verden at forhindre hyleri fra de tre autostole på bagsædet, så måske hjælper det, hvis vi bedøver deres hjerner med en sang om en snemand?

Vi er på vej på sommerhustur i Vestjylland. 4 timer i en bil med 3 børn, der konsekvent er på nippet til at eksplodere.

Den første time gik fint. De næste to timer var ikke helt så vellykkede. Nu sørger Anna og Elsa og Disneys greatest hits for lidt ro.

Undervejs i et stereo-skrigeri fra bagsædet, hvor alle børn stemte i kor, kunne jeg mærke, at jeg fysisk blev presset af situationen. Min hals snørrede sig sammen og mit hjerte begyndte at hamre. Min pattedyrshjerne tog over og skreg til mig, at jeg var i en uløselig situationen og jeg måtte flygte med det samme. Min krop gjorde klar til flugt. Min puls steg og mine håndflader blev varme. Jeg kunne pænt orientere krybdyrshjernen om, at vi altså ikke var i fare. Vi har bare – krybdyrshjernen, jeg og resten af min krop, produceret små mennesker meget hurtigt efter hinanden. Og små mennesker skriger altså på bagsædet af en bil.

Jeg har aldrig mærket kropslig ubehag over en situation tidligere. Jeg har aldrig haft problemer med høje lyde eller pressede situationer, men nu stiger min stress-niveau til faktor 8000 mange gange om dagen og det er typisk i disse situationer:

  1. Når vi kører bil

Der er ikke noget som at blive proppet ind i en blikspand af en bil uden mulighed for at slippe væk, når de små sirener først starter.

Ungen tilkendegiver, at den krafteddermame under nogen omstændigheder orker at sidde i en bil. Og det bliver naturligvis gjort med skrig. Et skrig der aldrig stopper, selvom man forsøger at fortælle barnet om trafiksikkerhed og vigtigheden i, at mor holder fokus på vejbanen.  Og selvom man har lyst til at flå bilen ind i nødsporet for at få et øjebliks pause, er der ikke meget at gøre. Ungen starter som regel igen, når man kører videre.

2. Restaurations-besøg

Jeg gad godt at være sådan en familie, der tog på restaurant med 3 små velfriserede børn med siddeskilninger og rent tøj. Børnene siger kun “tak” og “amen” og inden der bliver serveret mad, sidder de helt stille og taler om, hvor dygtige de er blevet til at dividere og trække fra.

Sådan er virkeligheden ikke.

Mens vi sidder og venter på maden, har man lyst til at hyperventilere ned i en pose og gøre alt for at holde de små tyranner på deres pladser, så de ikke generer de andre gæster. Når de får mad er der egentlig nogenlunde ro, men vi forsøger at undgå, at maden kun bliver spredt ud under bordet og ikke ud i resten af lokalet.

Det er faktisk sjældent hyggeligt. Det er bare fåååååårking stressende.

Jeg skrev faktisk engang dette indlæg, der var en officiel undskyldning til alle ejere af restauranter på vegne af børnefamilier.

3. Indkøb

Det er nok fordi, at jeg har 3 relativt små børn, men på den anden side har jeg dælme mange gange set forældre til et enkelt barn med samme desperate blik i øjnene.

Det er noget af en udfordring, at orientere sig i udvalget i køledisken alt imens, at man skal forhindre ens velopdragne børn at flå ting ned fra hylderne eller trække samtlige pakker toiletpapir ud i en midtergang.

Fik jeg sagt, at jeg er fan af indkøb, der kan gøres på nettet?

Om en time er vi fremme. Så har vi børn, der løber rundt på en græsmark i bare tæer og for de meste er glade. Og det er forhåbentlig de stunder vi husker, når vi om mange år sidder i en gyngestol og reflekterer over vores levede liv. Så kan vi helt sikker ikke huske turen i bilen, hvor alle børnene skreg i halvanden time i streg. Så husker vi bare, hvor heldige vi var, at vi fik lov til at opleve vores børn vokse op.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Politik og valg forklaret for en 4-årig