Fredags-pip. Hvordan er ugen gået med institutionsskifte?

Skralde-skattejagt

Hvis du mangler en lille børne-aktivitet en lang søndag, er denne ret nem. Og så er den i tidens ånd både miljøvenlig og pædagogisk rigtig. Den handler nemlig om skrald og om at være udendørs.

 

Det går relativt dårligt med planeten. Det skal ikke være nogen hemmelighed.. Vi vælter os i al fald i dommedags-profetier og tanken om, at Danmark er blevet lavet om til Costa Del Sol, inden jeg rammer pensionsalderen. Det er jo en god nyhed for mit solhungrende hjerte, men en rigtig dårlig nyhed for alle de millioner af mennesker, der bor i områder, hvor det hele vil blive omdannet til en brændende sauna. For ikke at tale om dyreliv, økosystemer og alt det andet, der lider under det.

Jeg synes selv, at vi prøver at gøre lidt. Vi affaldsorterer som aldrig før, oksekød bliver kun indtaget en gang imellem, når vi eksempelvis er ude og spise burgere og de ture jeg tog til Jylland, der før foregik med fly, foregår nu med tog. Vi kommer dog stadig til at flyve ind imellem. Jeg arbejder i Grønland et par gange om året, og der kører ingen tog til, men vi gør det så godt, som vi kan. Og det er nok det vigtigste.

Vi taler ikke om klimaudfordringer med børnene. For det første er de for små. For det andet kan jeg huske fra min barndom, hvordan jeg lå og stirrede op i loftet om natten, fordi jeg havde hørt nogen tale om atomkraftværker og en mulig kommende istid. Så de bliver sparret. Til gengæld taler vi med dem om, at vi skal passe godt på jorden. At jorden og dyrene synes det er træls med al den plastik og at ingen fjerner det for én, hvis ens Capri Sonne-juice-hylster ender ude i bunden af skoven.

Derfor er børnene også vilde med denne leg. Alting Det meste kan gennemføres med børn, hvis det laves om til en leg.

Skralde-skattejagt

Denne leg er som regel noget, vi smider ind søndag formiddag, når børnene trænger til at blive luftet og få brændt noget krudt af børn. Man kan ikke bare gå en tur med et barn. Det orker de ikke. Så hyler de hele vejen og vil bæres, men når man gør noget til en leg, bliver de motiverede.

Hvad skal man bruge ?

  • Noget natur af en art. En skov, en sti, et fortorv med græs kan også bruges.
  • Et stykke papir, en blyant og minimale tegne-evner.
  • Et par børn
  • En eller anden form for skat. Hvis du er sød er det en slikkepind, hvis du er ligesom mig er den en leverspostejmad, når de kommer hjem. Det behøver de jo ikke at vide.

Hvordan gør man?

Tag et stykke papir og tegn en række ting, du ved I møder på jeres vej. Skriv et tal ud for hver genstand, som de skal finde frem til inden de får skatten. Antallet af genstande og hvor mange de skal finde af hver, afhænger nok af barnets alder og deres koncentrationsevne.

Vi går eksempelvis efter:

1 grankogle

2 sten

3 kastanjer

Her skulle de finde et blad, en gren, en sten og en nød og samle 5 stykker skrald op. Skatten var et stykke kage og en kop varm kakao, når vi kom hjem.

Derudover kommer miljøvenligheden ind. Derudover skal hvert barn så samle noget skrald op. Vi plejer at skrive 5 stykker. Det går desværre bekymrende hurtigt at finde. Folk er nogle svin. Vi går udenom cigaretskod og den slags, da det kræver plastikhandsker og det orker vores 2-årige ikke.

Børnene skal så finde frem til de ting, der er tegnet på skattekortet og når de har fundet de ting, får de skatten. TADAAAA..

Det er ret simpelt, men børn er sgu nemme. De er bare glade for, at man gider at hive dem med udenfor og lege skattejagt med dem.

 

 

1 kommentar

  • Camilla

    Det er sq en drøn-god ide! Vores drenge er helt med på at man ikke smider skrald og at dem som gør det, er nogle skovsvin! Næsten gang vi går en tur, skal vi helt klart have en pose med! Jeg tager gerne en handske på og hjælper med at samle det op, som de ikke selv skal røre ved! Præmie/skat eller ej… det ser vi på! (o;

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fredags-pip. Hvordan er ugen gået med institutionsskifte?