Kan man aftale, at man ikke bliver skilt?

På kursus i vores parforhold

Har I været i parterapi? I går skrev jeg indlægget her om aftalen om, at man ikke går fra hinanden. I dag kommer der et godt råd til, hvordan man kan gøre noget for ens parforhold. Det her gjorde i hvert fald en forskel for os. 

 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det var vanvittig hårdt for vores parforhold at gå fra at være forældre til et barn og til tre. Hele forløbet var også lidt version 2.0.

Tre børn under 2.5 år, for tidlig fødte tvillinger, uden noget sted at bo og med et barn, der skreg de første 7 måneder af hendes liv.

For præcis et år siden følte vi, at vi var på vej om på den anden side af kaoset. Kaya var rask og børnene havde en alder, hvor alting langsomt begyndte at blive nemmere. Vi sov nogenlunde sammenhængende om natten og min kære mand, der havde haft det virkelig hårdt, begyndte at blive sig selv igen.

Det var ved at være tid til at kigge lidt på vores parforhold, istedet for at kigge på 3 hylende børn og nu skulle vi tale noget andet, end hvorvidt der manglede mælk i køleskabet. Da vi netop havde mulighed for det, dumpede der et kursus ned i skødet på os. Jeg havde været på mange kurser. Jeg har været på kursus i alt fra at blive god til at tegne til at lære at bruge alle 10 fingre, når jeg skrev på et tastatur. Men jeg havde aldrig været på kursus i det allervigtigste. At være et bedre menneske. Og i dette tilfælde: At være en bedre kæreste i et parforhold.

Kurset hed PREP og er et koncept udviklet i USA (Prevention and relationship Enchancement programme. Eller på dansk “Forebyggelse og forbedring af parforholdet”) Og det er baseret på tung forskning. En mand har siddet og gloet på par i noget nær 30 år og har fundet frem til præcis, hvad der gør et parforhold godt og hvordan folk formår at blive sammen. Selv efter 30 år, børn, rynker og en slatten røv. Forskningen sagde, at de mennesker, der havde været på kurset, halverede risikoen for at blive skilt.

Kurset varer en weekend og omhandler en lang række emner. Sådan noget som fortid, forelskelse og drømme for fremtiden. Og så bliver der sat tid til rådighed, hvor man kan tale sammen. Uden telefoner og børn, der hiver én i buksebenet. Man kan tale om, hvad der har gjort én ked af det og hvad, der har gjort en glad. Man kan tale om, hvad der pisser én af og hvad man sætter pris på. Og det var gode samtaler, fordi nogen andre havde bedt os om at tale. Desuden lærte vi en specifik tale-teknik, der gjorde, at det aldrig udviklede sig til et skænderi, som det nok havde gjort, hvis man derhjemme havde sagt “Jeg er krafteddeme træt af, at du aldrig går ud med skraldet..”

Der var mange ting, der gik op for os den weekend. Fx fandt jeg ud af, at jeg havde pisset Jesper af på tidspunkter, hvor jeg ikke anede at et eller andet dumt, jeg havde sagt, havde gjort ham ked af det. Det var i den grad en øjenåbner. Begge veje.

Og vi gik i den grad glade og lettede og småforelskede derfra på trods af, at vi havde taget samtaler, der var sindssyg svære og var et sted i vores parforhold, hvor vi burde være allermest drænede.

Vi burde fandme gøre det 1 gang om året.

Hvor kan man komme afsted til det?

Vi var det igennem min mands arbejde, men der er masser, der udbyder dem. Du kan blandt se nogen på Google her

Det er en halvdyr affære, men det kan en skilsmisse også være. Og det er billigt sluppet, hvis man ellers skulle leve i et træls parforhold.

Jeg kan kun anbefale det.

 

 

3 kommentarer

 • Luna

  Åhh hvor fantastisk at høre at det er et godt kursus. Min mand og jeg skal afsted i marts over en weekend. Det er igennem kommunen. Efterfølgende kan man få op til 5 samtaler ved en terapeut. Virkelig flot og dejligt at vide, at kommunen støtter op omkring det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siff

  Tak for det! Jeg ELSKER at nogen taler godt om ‘forebyggende’ parterapi, for der er hårdt brug for det! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Vi er faktisk af samme årsag startet i parterapi, forbyggende så at sige. Inspireret af MMLeiLange

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan man aftale, at man ikke bliver skilt?