Hun var skide sur. Så mødte hun en mand i en elevator

Mine egne dysfunktionelle spisemønste og Katrine Gisigers “Et lykkeligt vægttab”

De fleste jeg kender, har haft forskruede forhold til mad. I større eller mindre grad. Inklusiv mig selv.

Regler og restriktioner. Definitioner af hvad der er rigtig og forkert mad. Hvad der er sundt og hvad der er usundt. Og hvad man i den grad skal holde sig fra:

Hvidt brød

Smør

Sodavand

Slik

Chokolade

Kulhydrater

Hvis man spiste det, så kunne man sgu ligeså godt gå all in og æde en bakke flødeboller eller en pakke Marabou. Nu havde man jo i den grad ødelagt alt. Både for én selv og ens garderobe. Samtidig med man slog sig selv oveni hovedet med en mental hammer: “Hvorfor fanden er det, at du ikke har skyggen af en rygrad? Der må jo være et eller andet galt med dig?!”

2013 – Træning i vildskab.

I 2013 trænede jeg rigtig meget. Jeg skulle køre ironman. Jeg trænede 20 timer om ugen og jeg så mig selv, som værende sund. I hvert fald på træningsfronten. Mit forhold til mad var vist ikke specielt sundt. Jeg havde hundrede regler. Jeg måtte ikke spise kartofler, ris, sukker.. Og når jeg endelig spiste, spiste jeg alt for meget. Det var der jo ikke noget at sige til. Jeg trænede virkelig meget og min krop hungrede efter kalorier.

Og jeg tog på. På trods af, at jeg ikke lavede andet end at træne og lave regler for mig selv. For mig skyldtes det alene, at der kunne gå hele dage, hvor min krop slet ikke fik, hvad den havde brug for, så når jeg endelig spiste fyldte jeg på. Og gerne 2 gange aftensmad.

2014 – graviditet

Ca. 4 sekunder efter, at jeg havde løbet ironman, blev jeg gravid.

Det var noget af en omvæltning. Jeg gik fra at træne stort set alle ugens dage til at være så træt, at jeg ville være faldet i søvn på løbebåndet, hvis jeg overhovedet gav det forsøget. Så jeg besluttede, at træning kunne indføres, hvis jeg havde lyst. Ikke af tvang. Min fordel er, at jeg rent faktisk godt kan lide at bevæge mig, hvilket kan virke sindssygt for mange.

Derudover besluttede jeg at smide alle forbud af helvedes til. Det eneste jeg havde lyst til, var den 3-stjernede Salami med en ordentlig omgang med remoulade. Og helst også ristede løg. Og det var altså ikke særlig foreneligt med mine regler om, at det eneste rene og rigtige mad var salat med kød. Spegepølse med remoulade har meget lidt med salat og kød at gøre.

Og her opstod magien. Alt imens, at jeg ikke længere havde nogle regler, forsvandt magien over visse madvarer. Jeg gik ikke amok i chips eller slikskålen, for jeg kunne altid spise det dagen efter også. Der var nemlig ingen regler.

Og min vægt gik ikke amok, som jeg havde forventet.

10 dage EFTER termin i min graviditet

2015 – Momentan brudesindssyge

I 2015 skulle vi giftes.

Jeg havde (naturligvis) købt en brudekjole, der var 2 numre for lille. Det er sådan en international regel, der er for kommende brude. Man skal helst blive vanvittig og have en forventning om, at der sker et mirakel og man forvandler sig til en omvandrende fotomodel.

Jeg hoppede på alle de træls kure. Når jeg ikke var på C9-kuren og levede af klam Aloe Vera-masse levede jeg af broccoli og tun. Og det hjalp. Da vi blev gift, passede jeg min kjole til perfektion.

 

2016 – nu

I 2016 boede vi i Grønland. Mit aktivitetsniveau dalede betragteligt. Der var dage, hvor jeg knap havde gået 2500 skridt, når jeg landede i sofaen kl. 18.00 efter en dags arbehde. Det arktiske klima bød bare ikke altid på hverken løbeture eller 10.000 skridt om dagen. Derudover er Ben & Jerrys rigtig ofte på tilbud i Grønland. Og sauce er bare lækkert. Især når det er -25 grader udenfor. Så de 5 kilo, der var røget op til brylluppet, røg på igen.

Så blev jeg gravid med tvillingerne.

Siden da har der ikke været plads til regler omkring kost. Enkelte dage har jeg levet af vingummier. Mange dage har vi spist junkfood. Selv Mcdonalds som før i tiden, var den værst tænkelige synd. Men der har også været mange dage med helt almindelig fin og sund kost. Selv kød med salat.

Det har været godt for mig. Jeg kan sagtens sige nej tak til kage på arbejdet. Jeg kan sagtens lade være med at hoppe i en slikskål. Det lyder helligt og træls, men det faktum, at det ikke er forbudt gør, at det ikke er nogen kamp at sige nej tak. For jeg kan jo bare æde noget tilsvarende 2 timer senere, hvis jeg får lyst.

Og i dag vejer jeg et par kilo mindre end jeg gjorde, da jeg trænede 20 timer om ugen. Det er egentlig ret spøjst, men jeg har det sgu egentlig meget fint med min krop og min topmave. Den har leveret 3 børn. Den har løbet 5 marathon, en ironman og båret børn 75 kilometer på fjeldture. Den har ikke fortjent at få skæld ud.

 

Katrine Gisigers foredrag – et lykkeligt vægttab.

Men nu er jeg så der, hvor jeg er noget splittet, for som jeg skrev her, vil jeg gerne smide et par kilo, men jeg har egentlig hverken lyst til at lave regler for mig selv eller fucke mit ellers relativt fornuftige forhold til mad op.

Derfor besluttede jeg, at deltage i Katrine Gisigers foredrag “Et lykkeligt vægttab”

Jeg var noget spændt på det. Jeg kendte kun Katrine fra hendes Instagram-profil, der rummer alt fra dobbelthager, bløde maver og afstand til ideologier, om hvordan det er meningen, man skal se ud.

 

Men jeg blev mildest talt blæst ned af stolen. Katrine er en pissedygtig formidler. Hun kalder en spade for en spade og jeg fik følelsen af at pludselig føle mig forstået. Forstået fordi jeg ligesom alle andre, har været på hundrede kure, har tabt mig for derefter at tage på igen. Og det viser sig jo, at det er fuldstændig normalt.

 

Jeg kunne mærke at hele min forståelse omkring, hvad der reelt skal til for et opnå et vægttab, hvor kiloene ikke kommer på igen, ændrede sig undervejs. Jeg gik fra at tænke, at det var en nødvendighed, at jeg skulle i gang med at udelukke alt sukker fra min kost eller tælle kalorier i vildskab til at forstå, at man reelt sagtens kan tabe sig uden at have hundrede regler om rigtig og forkert. Det handler egentlig bare om små daglige valg og små handlinger.

Udover at have en høj faglighed, er Katrine en dygtig underviser. Hun er empatisk og rummende og man føler sig pludselig forstået. Jeg vil anbefale alle, der har haft et anstrengt forhold til mad, sin vægt eller sin krop at overvære et foredrag, der kan læses mere om her

Og så har jeg desuden fået lavet en lille facebook-gruppe for alle, der har lyst til at være med til et vægttab, hvor reglen er, at der ingen regler er, andet end man er sød ved sin krop undervejs. Den kan du finde her

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hun var skide sur. Så mødte hun en mand i en elevator