10 metoder til at være mere sammen med sine børn

Må men gerne flytte sit barn fra en institution, det elsker?

Da vi flyttede hjem fra Grønland, var vi så heldige at få plads i en virkelig god institution.

Hver dag afleverer vi glade børn, vi er aldrig utrygge og ingen er kede af det. Hverken når der skal afleveres eller hentes.

Det hus vi boede i, var tidsbegrænset leje, hvorfor vi naturligt skulle rykke videre på et tidspunkt. Det blev i sommeren, hvor vi købte hus på Amager. Langt fra indre by, hvor vi boede før.

Da vi talte med pladshenvisningen i vores kommende kommune, var det ikke ligefrem positive ord. Vi fik af vide, at pladserne var få og børnene var mange og vi kunne forvente i hvert fald et år til halvandet, før vi havde en plads til børnene.

Det passede mig dog ganske glimrende. På trods af at jeg vidste, at der ventede os et logistik-helvede med 3 børn transporteret 13 km hver vej til deres institution, skar det allerede i hjertet ved tanken om, at de skulle rykkes fra det sted, de er i flere timer om ugen, end i deres eget hjem (Det ser sørgeligt ud på skrift) Så vi besluttede, at det var bedre at mor og far var lidt pressede i hverdagen, end at vores børn skulle på nyt ukendt territorium.  Så med ro i maven satte vi deres behovsdato laaaangt ude i fremtiden med tanke om, at tvillingerne kunne rykkes, når de skulle i børnehave og den store, når hun skulle starte i skole i 2020.

Men så ramte hverdagen.. Og efteråret.. 

I forrige uge var det ægte mandag. Regnen stod ned i stride strømme og på trods at, at jeg ellers som udgangspunkt forsøger at cykle ind med dem, besluttede jeg at tage bilen, da ikke engang regntøj og overslag til ladcyklen ville kunne holde børnene tørre.

Hele byen var ramt af regnvejrs-mandag og halvdelen af byen var spærret i. Det endte i dette indlæg. Der var ingen parkeringspladser i nærheden og jeg måtte slæbe 3 børn uendeligt langt med 3 hylende børn under armen.

Da lavede jeg en drastisk beslutning og skiftede deres behovsdato, da jeg ikke magtede en morgen magen til denne nogensinde igen. Dog igen med tanke om, at der alligevel vil gå lang tid.

Pladshenvisningen ville det dog anderledes. 

Men lige præcis en uge efter tikkede der en mail ind i mail-boksen med, at Ellie havde fået en plads i en børnehave kun 500 meter væk fra hvor vi bor.

Og så er gode råd dyre…

Tvillingerne bliver ikke rykket. Der er ingen plads til dem før om hundrede år og nu er jeg i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre:

Ulemper 

 • Selvom hun kun er 4 år, har hun allerede gået i 4 forskellige institutioner, da vi har rejst land og rige tyndt. Hun er nok af samme årsag blevet en lille teflon-pande, der bare glider ind og de fleste ting preller af på hende. Men hun ELSKER sin børnehave. Som i ELSKER. Og det skærer i mit hjerte at rykke hende, efter at hun har haft så mange ryk. OG det er jo ikke særlig sundt for børn at blive revet ud af deres kendte miljøer igen og igen.
 • Hun ELSKER sine små børnehave-kollegaer.
 • Desuden bliver det lidt bøvlet, at have børnene i forskellige institutioner og logistik-problem bliver ikke mindre. Dog er det måske nemmere at transportere 2 end 3.

Fordele

 • Lige nu går hun i en udflytter-børnehave, hvilket betyder, at hun først kan hentes omkring kl. 16 hver dag, da det først er på dette tidspunkt bussen kommer hjem med ungerne. Det samme gælder for de små, da de jo går samme sted og så bliver hentet samtidig. De har derfor aldrig tidlige dage.
 • Vi bor jo i et dobbelthus med mine forældre, så mormor vil kunne hente hende tidligt og give hende pandekagehygge og en masse alenetid, hvilket man godt kan mangle, når man er storesøster til tvillinger. Det giver også en mulighed for at hente tvillingerne tidligt, selvom de stadig skal hentes i indre by.
 • Hun når at lære andre børn at kende i nærområdet, inden hun skal starte i skole og hun kan få legeaftaler og flere kammerater i nærområdet.

Hvad ville du gøre? 

20 kommentarer

 • Maria

  Jeg er helt enige med mange af de ovenstående kommentarer. Tid, nærvær og tænker også skæbnen spiller et lille plus. Tænker ikke, at du ville have ansøgt om plads, hvis denne mandag ikke havde ramt jer som familien. Derfor tænker jeg, at du skal følge din allerførste mavefornemmelse, der gjorde at du satte dig til tasterne ❤️

  Besøg børnehaven sammen med din pige.
  Glæder mig til at høre forsættelsen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Du har helt ret. Ind imellem sker tingene bare helt af sig selv. Vi skal derned mandag, så lader vi mavefornemmelsen diktere

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette

  Hejsa,
  Jeg bor i en mindre by, og der er én vuggestue/dagplejen, én børnehave og en skole til og med 6. klasse. Det gør at mine børn kender dem de kommer til at gå i skole med, dem de går til sport, fdf osv. Det synes jeg er et mega plus. Min yngste er lige startet i skole, og trygheden i at gå med dem han kender, er stor. Han skulle bruge meget energi på at lande i det her gå i skole noget, men ikke energi på at finde sine kammerater.
  Så det at have bekendtskaber inden skolen og i skolen er slet ikke så tosset.
  Korte dage er altså også fedt. Bedsteforældre som kan hente og de kan have deres sammen lyder bare godt!
  Min søn knuselskede børnehaven og sin pædagog, virkelig meget. Så jeg kan helt relatere til den del. Han kan så se gennem hegnet og vinke, men han er videre i sit nye (nu er det nok mest mig der stadig knuselsker den pædagog 😊).
  Jeg ser fordele som værende meget store.
  Kh Jette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Jo mere jeg tænker over det, jo mere tror jeg også, at det er godt givet ud, at hun lige har halvandet år til at lære de andre børn at kende, inden hun skal i skole. Vi overvejede ellers først at flytte hende, når hun skal i SFO. Men jeg tror, at du har helt ret i, at når man skal tage stilling til en hel ny hverdag i skolen, er det rart, at man kender de andre børn. Børn er også så mega seje til at tilpasse sig, når de bliver flyttet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Jeg ville helt sikkert flytte hende. Med samme årsager som de andre der taler for her i kommentarsporet 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Jeg tror også, at jeg er ved at være overbevist 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stephanie kjærsgaard

  Jeg skriver denne kommentar med min pædagogkasket på hovedet. Jeg forstår dine/jeres bekymringer omkring det at flytte hende fra et sted hun virkelig elsker. Man aner jo ikke hvad man kommer ud til.
  Først og fremmest vil jeg råde jer til at besøge den nye institution, her vil man ofte hurtigt kunne mærke om man bryder sig om stedet. Hvis i kan lide det, ville jeg klart flytte hende. Det betyder selvfølgelig at hun altid vil blive afleveret først og hentet senest med mindre bedsteforældrene hjælper, men til gengæld får hun dannet sig et netværk inden hun skal i skole. Hendes børnehave-kollegaer fra den nuværende institution forsvinder heldigvis ikke, så de relationer kan i jo fortsætte med at dyrke privat. Børn er enormt gode til at falde ind og lære nye steder at kende, så det behøver i umiddelbart ikke være særlig bekymrede for. Man kan jo også håbe, trods beskeder om pladser at der pludselig bliver plads til tvillingerne, særligt hvis Ellie allerede går i kommunen. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det er virkelig godt med nogle pædagog-briller på sagen, for man er jo altid så evigt bekymret for at spolere ens børn, fordi man selv træffer forkerte beslutninger. Selvom nogle dage bliver lidt længere, tror jeg, at det bliver opvejet af, at flere dage også kan blive kortere, end de er nu. Vi har ofte lidt stressede morgener, fordi vi skal nå hendes udflytter-bus og på denne måde kan alle mand tage det lidt mere med ro, hvis der er behov for en morgen, hvor vi sover længere eller der skal bruges lidt mere tid på, at diskutere om vi overhovedet skal have flyverdragt på 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hejsa.
  Som pædagog vil jeg sige at dit sidste argument under fordele er det som skal stå højt på jeres liste. At kunne starte i skole med de venner som man har i sit nærområde og i sin børnehave et super vigtigt for at mange børn føler sig trygge ved at gøre noget så stort som at starte i skole. Det vil være hårdt for hende, men hvis jeg forstår det ret, så er hun 4 år… hvilket vil give hende god tid til at falde til. Venter i derimod ville det måske ikke give hende den tid hun har behov for, for at falde til inden hun så skal i børnehave. Jeg vil også tilføje at i skal besøge institutionen og mærke efter hvis ikke allerede har gjort det. For trygge forældre giver trygge børn. Børn som har mange eller lidt flere skift end andre børn får både noget meget nyttig læring med sig og noget knap så nyttigt men at kunne være omstillingsparat og god Til at møde nye mennesket er også en vigtig kvalitet i livet. Men altid en svær beslutning. Jeg ville flytte hende og krydser alt for at de to små også snart fik en plads selv om udsigterne er lange…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Tusinde tak for din kommentar. Det er så rart at høre fra nogen, der har med børnene at gøre i institutionerne. Og jeg tænker efterhånden også, at det der med at starte i skole bliver så stort, at hun ikke skal bruge kræfter på at lære de andre børn at kende. Der er selvfølgelig flere børnehaver i området, men jeg tænker, at vi i hvert fald giver hende de bedste forudsætninger for at lære andre børn at kende. Det der taler for det lige nu, er også at hun har en lille veninde fra vejen, hun kender dernede, der vil være der indtil sommer, så der vil allerede nu være en hun kender, som hun er glad for og tryg ved.

   Jeg må lige få aftalt en dag, hvor vi kan besøge stedet. Det tror jeg også bliver det helt udslagsgivende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ellen

  Åhh, jeg ville virkelig også synes det var en svær beslutning. Men jeg ville vælge at flytte hende til den nye børnehave – for mig ville muligheden for kortere dage og Mormor og Morfar tid trække det længste strå..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det er nemlig så mega svært. Man er så bange for at træffe forkerte beslutninger for de små møgunger 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Min den ældste gik i tre forskellige institutioner i hans vuggestue-børnehave tid. En af dem var i et andet land hvor han inden han startede havde en babysitter (hvis sprog han faktisk ikke helt forstod 😂). Jeg er sgu ikke ekspert og min ældste er også pænt robust grænsende til distræt (ved faktisk ikke om han opdagede at de havde 6 forskellige klasselærere i 1. klasse 🙈🔫).
  Men: jeg siger HELT klart skiiiift!!! Mindre pressede forældre er simpelthen nummer et! Og jeg har prøvet både skovbørnehave og alm. Og skoven er skøn men det er fleksibiliteten edderhugme også! Troede at vores twins skulle flyttes i skovbørnehave fordi jeg tænkte det er så skønt men vi valgte institutionen 6 meter fra vores gadedør. Og shit mand hvor betyder den ekstra tid meget! Og de elsker deres institution. Kan jeres twins ikke komme i den institution også? Måske ikke lige nu men måske om et par måneder eks?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Haha, det lyder lidt som Ellie. Hun gik også i en vuggestue i Grønland, hvor de kun talte grønlandsk. Det lærte hun jo så også 😀 Jeg ved ikke om de bare bliver lidt mere robuste, når de er den slags ting igennem. Der er sgu heller aldrig rigtig meget bøvl med hende.
   Og du har helt ret i, at skovbørnehaver er mega fede, men det kan altså være bøvlet.

   Jeg tror desværre ikke, at muligheden kommer med pladser til de små lige foreløbig. Der er kun 12 pladser i vuggestue-delen og en laaaang venteliste. Til gengæld bør vi kunne få plads til dem et andet sted i nærheden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Du skal lytte til din mavefornemmelsen, den har ALTID ret! Der vil altid være fordele/ulemper ved alle valg, og ikke alle valg viser sig at være de rigtige, men min erfaring er, at hvis man lytter til sit indre kender man godt svaret, og ordsproget “Er du i tvivl, er du ikke i tvivl”, giver ret god mening, syns jeg.

  Men, du spørg hvad jeg ville gøre, og jeg ville nok flytte mit barn, og håbe på at de andre fik plads hurtigt, MEN jeg ville først besøge den nye institution, både alene for at mærke om du føler den er rigtig for hende, og så med hende og mærke hvordan hun tager den.

  Hun skal nok blive glad, så længe I er glade, hun flyttes i kærlighed og ikke på grund af mistrivselse, og man kan jo holde liv i de gamle børnehave venner med legedates.

  Vi har flyttet begge vores børn fra en institution til en anden, da vi ville have dem i Skovbørnehave, og de har begge stadig venner fra den gamle, og den ældste går nu i 1.klasse.

  Jeg ved ikke om mit svar gav mening, men det kommer fra hjertet. Uanset hvad I beslutter så er det den rigtige beslutning for hende ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det gav absolut mening. Og jeg tror du har helt ret i, at ens mavefornemmelse fortæller en hvad der rigtigt, når man får besøgt stedet. Og det er virkelig rart at høre, at dine børn stadig har kunne fastholde kontakten til de andre børn. Vi må bare have gang i flere legeaftaler.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone Lindvig

  Puha. Alle de beslutninger man skal træffe!
  Jeg ville rykke hende – forudsat i har en god mavefornemmelse om det nye sted også. Kan I komme på besøg der? Hvis I kan nå det, I skal vel svare nu agtigt! Er I sikre på tvillingerne kan komme derhen på et tidspunkt? Er der ikke søskendegaranti?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Ja, det er forfærdeligt med alle de beslutninger. Jeg kan knap nok finde ud af, at træffe en beslutning for mig selv 😀 Jeg tror vi skal svare inden en uge, men vi kender heldigvis et forældrepar dernede fra, som kan fortælle lidt. Tvillingerne kan vist ikke få plads. Der er kun 12 vuggestuepladser og en mega lang venteliste. De bør dog kunne få plads et andet sted i nærheden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uhh det er svært ,, forstår virkelig dit/ jeres dilemma .
  Men jeg tror faktisk at jeg ville flytte hende ..
  fordi som du skriver, at ud i fremtiden når hun starter i skole så har venner med fra børnehaven og fra nærområdet .hun kan få alene tid med mormor , tvillingerne kan få nogle tidligere dage en gang i mellem.. du beskriver at hun godt nok er flyttet instution 4 gange , men at hun har lært at falde til og passe ind. Så man kunne håbe på at hun ville tilpasse sig den nye børne ret hurtigt . Og blive i den indtil skole start ❤️
  Håber det gav lidt mening 😉🤞🏻🤔.
  Jeg ville rykke hende❤️.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det er så svært. Jeg tror også, at det er det jeg ender med. Der er mange ting, der opvejer det andet. Og du har ret i, at hun jo indtil videre har kunne klare det. Tusinde tak for din kommentar. Det er rart at vide, at det ikke er en helt forkert beslutning.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 metoder til at være mere sammen med sine børn