Om en sten i lommen og om parforhold

Skal du underholde børn en hel dag?

For nylig skrev jeg dette blog-indlæg. Det handlede om, hvordan man overlever, når man er alene med sine børn. Selvom at sætte Gurli Gris på repeat er et udmærket virkbart råd, tænker jeg måske, at der skal lidt mere til. Derfor får I her mit allerbedste råd til at klare en dag eller endda en weekend alene med børn.

Det var egentlig et råd jeg fik, da vi boede i Grønland. Vi boede i nærheden af en kvinde, der havde tvillinger. Allerede af den årsag havde jeg stor respekt for hende. Det var inden jeg nogensinde havde overvejet, at jeg ville ende i samme kategori – flerbørns/tvillingemor.

Jeg må have udtrykt noget utilfredshed over, at jeg havde vores ældste datter alene i en periode. Generelt er vi vist at betegne som forældre, der begge er relativt meget væk på grund af arbejde og af den årsag var det et dejlig brugbart råd, jeg har forsøgt, at implementere hver gang jeg, jeg har været alene med børnene siden. Da tvillinger var helt små var det ren overlevelse og struktur var en by i Rusland. Nu begynder det småt at give mening.

Det kan jo virke fjollet nu, at jeg dengang kunne være så presset over en weekend alene med et enkelt barn. Men ens normalbillede har det med at rykke sig. Hvis jeg i dag skulle være alene med 1 barn en hel weekend, var det vist at betegne som en form for ferie. Ikke at et barn ikke også kan være hårdt i sig selv. Det skal absolut ikke negligeres. Det var bare inden turbo-tvillingerne kom til hverdagen og gjorde vores liv til et vaskeægte børne-kaos.

Indfør struktur

Det meget gode råd, jeg fik dengang, virker helt sikkert banalt for nogen. Men når man er et menneske med så lidt indbygget struktur, som jeg, giver det på ingen måder sig selv. Jeg tror aldrig, jeg har haft struktur i noget som helst. Ikke engang min skuffe med sokker.

Men det viser sig – hold nu fast, det kan være nye oplysninger for nogen – at børn har det mega godt med rammer. Alle dage skal helst ligne hinanden. Det er meget tydeligt herhjemme, at bare en enkelt ændring kan ødelægge deres humør eller deres søvn.

Derfor er det en vanvittig god ide at indføre de samme ting, som de kender fra børnehaven og fra vuggestuen. Noget med aktiviteter, lure og mad, der ikke bare kommer helt tilfældigt, som når det gælder én selv, men rent faktisk bliver puttet ind i et skema. Selvom jeg personligt trives rigtig dårligt med skemaer og mere er til “Jeg spiser aftensmad kl. 3 om natten, hvis det passer mig”-type. Men som med alt andet ryger alle egne behov, når man får børn og nogle andre bliver pludselig chefer i ens liv. Og de er jævnt ligeglade med, hvad mor og far bedst trives med.

Skemaet

Jeg vil ærligt indrømme, at dette skema er noget, jeg selv har gættet mig til, så der kan sagtens sidde nogle pædagoger derude og tænkte, at det på ingen mulig måde er sådan, at de driver deres børne-virksomhed på. Det beror mest på gætværk, men jeg har en forestilling om, at mine børn lever efter et dagligt program, der ser ud som følger:

MAD

AKTIVITET

LUR

AKTIVITET

MAD

 

 

Og så er det jo bare om at fylde på. Aktiviteten i sig selv behøver ikke, at være det helt store. Det behøver ikke hver gang at være en tur i Zoologisk Have. Det kan også bare være, at man finder tuscher og modeller-voks frem og samler sig selv og børnene lidt om det. Det vigtigste er bare, at man laver det til en ting og italesætter, at nu er det, vi skal lave de næste par timer. At de så kun fastholder koncentrationen i 20 sekunder, er så en hel anden historie.

Jeg forsøger at få vores fridage med børnene til at se således ud:

6.00-09.00 Morgenmad/Gurli Gris/tøj på

09.00-11.30 Gymnastik/ Tur i haven/ Tur på legeplads/ Modeller-voks/ Krea-halløj man fortryder bagefter fordi stolen nu er limet fast til gulvet.

11.30.-12.00 Frokost

12.00-13.00 Lur

13.00-16.00 Bibliotek/ Svømmehal (okay, det er løgn. Vi har haft alle 3 børn med i svømmeren en gang)/Zoo/ Naturlegeplads mv.

16.00: Snack

Det mest afgørende er egentlig bare, at vi har en enkelt tur ud af huset hver dag. Det behøver ikke at være dyrt og omfangsrigt. Det kan også bare være en gåtur ud og se på ænder eller hen på en lokal legeplads. Det kan godt være, at både pædagoger og Lola Jensen siger, at det er vigtigt for børn, at man har dage, hvor man bare tuller rundt i nattøj en hel dag. Den slags dage gør alle vanvittige herhjemme. Det kommer til et punkt, hvor børnene keder sig så meget af at tulle rundt, at de begynder at finde lidt mere alternativ underholdning, som hvem der kan kaste legoklodser hårdest op på fjernsynet eller lege hvor vi ser, hvor mange køkkenskabe de kan tømme på 5 minutter. Når jeg er ved at blive vanvittig af at råbe “NEJ”, er det ved at være tid til at komme ud af døren.

Der er naturligvis (mange) dage, hvor vores liv ikke passer ind i det skema. Det kan være fordi et enkelt barn nægter at sove samtidig med sine søskende eller fordi vi har en aktivitet, der ikke kan proppes ind i et program. Men i den perfekte verden levede vi altid efter det der. Så det er vel ca. 1/3 af alle weekender det reelt lader sig gøre.

Jeg glæder mig til, at de bliver lidt større, så jeg tage alene afsted med dem uden jeg konsekvent skal være bange for at særligt tvillingerne løber i hver deres retning.

Har du et trick til at overleve dage alene med børn?

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om en sten i lommen og om parforhold