At gøre hverdagen til et eventyr

Noget om samsovning

Søvn er et sårbart emne. Lige så sårbart som kost og amning. Det er i den grad noget, der kan få mødre op på barrikaderne.

Det er ikke mange måneder siden at et dameblad og en række bloggere blev lagt for had og blev shitstormet, fordi de fortalte om søvntræning og hvordan de havde fået deres børn til at sove igennem med udgangspunkt i en række udskældte metoder.

Min holdning til det er, at der findes en vej imellem hardcore søvntræning og det faktum, at man aer sit barn i søvn hver aften. Vi forsøgte med det sidste det første halvandet år af Ellies liv. Hun kunne slet ikke forene sig med, at vi befandt sig i rummet og var sikker på, at det betød at vi skulle lege, snakke, hoppe eller hyle, fordi hun ikke måtte være inde i stuen og bygge klodser.

Det var ikke en gevinst for nogen af parterne

Samsovning

Hvad der heller ikke er en gevinst for nogen hos os, er samsovning.

Jeg ville det ellers gerne. Jeg kan godt lide tanken om, at vi ligger som en lille løveflok og sover alle mand sammen. Vi har endda købt en seng på 270 x 220 cm, så der kunne være plads til alle og vi som forældre slap for at skulle ligge på kanten af sengen og klynge os fast til lagnet. Sengen er så stor, at den fylder hele soveværelset. Der er knap nok plads til at begive sig ind i rummet og inventar som sengeborde og garderobeskabe er forvist til andre rum.

Men selvom tanken om samsovning lyder dejlig og hyggelig og vi endda var forberedt på var det der skulle ske, virker det ikke for os.

Vi gjorde det i nat.

Ellie kom ind i vores seng til at starte med, da vi har en feriegæst boende, der låner hendes værelse. Det klarer hun sådan set fint nok og det hyggeligt at have hende liggende. En 4-årig sover relativ roligt.

De to små sover på ingen måde roligt. De vågnede efter et par timers søvn i egen seng. Det gode ved vores tvillinger er, at de er kodet således, at de har en intern radar, der fortæller dem, hvornår den anden vågner. Så de var begge vågne og ville absolut ikke sove.  Det var hurtigt tydeligt, at de ikke ville falde til ro i egen seng, så vi opgav kampen og tog dem med ind til os.

De væltede rundt. Sparkede os i hovedet, faldt lidt i søvn for at vågne op og vække resten af familien. De satte sig skiftevis ovenpå os for at lege hest. Derudover har de begge en voldsom fascination af fly. Dem kommer der mange af, når man bor 5 km fra landingsbanerne i lufthavnen. Hver gang der lød et fly foran vinduet, satte de sig begge op og råbte “DEEEEEEEEEEEET” mens de pegede ud af vinduet. Så sådan kørte festlighederne fra kl. 23.00 til kl. 03.00.

Hvis det havde været en løveflok havde mor-løven ædt løveungerne.

Jeg synes det er så dejligt, at nogen vælger at sove sammen. Der er helt sikkert givende for alle. Især hvis man har børn, der ligger stille eller man selv kan sove fra at blive losset i ansigtet et par gange i løbet af natten. Men hjemme hos os er det en umulighed, da hverken børn eller voksne får sovet.

10 kommentarer

 • Anna

  Same shit herhjemme! Samsovning lyder vildt hyggeligt og dejligt, men ingen!! trives i det herhjemme. Vores unger er kommet på eget værelse Ca da de var 4 mdr, fordi vi blev ved med at vække hinanden, efter de kom for sig selv har det fungeret for alle mand. Den mindste er 6 mdr. Hvis den store kommer ind er det på en madras på gulvet, vi kan bare bedst sådan. Så tip herfra, madras til ynglet, den store startede med det omkring 1,5-2 års alderen og han er inde ved os måske en gang hver 14 dag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det giver meget god mening med den madras. Så burde der være lidt mere ro på flokken

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha! Det er det samme herhjemme. Hver gang vi har prøvet, er det endt med, at vores 2-årige datter er vågnet op 3-5 gange og generelt bare har tumlet rundt. Når hun sover i egen seng, sover hun som en sten natten igennem. Måske vi kan, når hun bliver lidt ældre? Bare i weekenden. Det er så hyggeligt at falde i søvn sammen <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Ja, det er nemlig så. Men shiiiiit hvor er det ikke hyggeligt at blive holdt vågen hele natten

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Søvn.. og børn.. jeg misunder virkelig dem hvor det bare er easy-peasy og samtidig har jeg accepteret at det kommer nok ikke til at ske her foreløbig. Vi har dreng på næsten 6 som kun kan falde i søvn hvis vi sidder hos ham. Pige på 4, samme scenarie – nok mest fordi hun ser hvad storebror gør. Derudover baby på vej indenfor et par uger. Vi har en seng på 3,5 meter som de kommer dumpende ind i i løbet af natten. Dén del fungerer til gengæld glimrende. De sover godt og længe og forstyrrer os ikke. Vi opdager ikke engang at de kommer. Men vi ville aldrig kunne putte dem derinde samtidig. Vi er telt-typerne.. og nøj, jeg hader putningerne på ferierne. Argh! Nå, men.. whatever næsten works, ik’?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Lige præcis. Det er også noget med at acceptere, at man ofte ikke kan gøre fra eller til. Vores store pige sov helt af helvedes til og vores små sover ret fint. Der har ikke været de store forskel i rutiner, så det er nok ligeså tilfældigt som vinden blæser, så det er noget med bare at lære at acceptere det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bitten

  Den anden dag skulle jeg putte tvillingerne alene. Det sker normalt sådan at den ene bliver puttet i egen seng, og den anden i vores, fordi det er svært at få dem til at falde til ro sammen. Jeg tænkte så, vi prøver sgu lige at putte allesammen inde i dobbeltsengen, det blive vildt hyggeligt. Efter halvanden time hoppede de stadig vildt i sengen, og jeg måtte skille dem ad med megen skrig og skrål. Det var en MEGA dårlig idé. Jeg ville også ønske at samsovning virkede, men det gør det bare overhovedet ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Hahaha, ja. Det er ofte at ens ideer virker bedre i teorien end i praksis.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Elsker din måde at fortælle på. Man får altid et smil på læben og man kan virkelig sætte sig ind i hvordan det må ha været i de givne situationer ❤️😂🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

At gøre hverdagen til et eventyr