Om at vælge navne til ens børn og hvordan man ikke skal vælge kælenavne.

Børnefødselsdag – den direkte vej til præstationsangst

I dag er vi officielt gået ind i den uge, jeg altid frygter. Fødselsdagsugen.

Mit ældste afkom bliver 4 år. Tænk engang. Jeg har altid undret mig noget over de der forældre, der ryger ind i sådan en zombie-tilstand og dvæler ved, at deres lille baby ikke er en baby længere. Men det er sjovt nok det der sker. Tiden går. Det kan ikke komme bag på nogen. Men ork jo. Nu sidder jeg her selv og dvæler i babybilleder og minder om presse-veer.

Men på torsdag sker det. Og det faktum, at ens afkom fylder år,  er så stressende, at det næsten kan være den direkte vej til mavesår.

Og hvad er det så, der er så stressende, tænker du, hvis du ikke har børn. Det er simpelt at forklare. Du kan lige så godt gøre dig selv klar på, at du nu skal i gang med at skuffe dit barn.

Og det er stensikkert kommunes skyld. Og sociale mediers.

Kommunen har nemlig besluttet, at fratage nutidens forældre den mulighed, vores forældre havde. Nemlig at sende ungen i skole med en pakke flødeboller. Hold da helt kæft, hvor havde de det egentlig nemt. Men sådan er det ikke længere. Det har kommunens sukkerpolitik ødelagt. Nu er der ingen adgang til drømmekage, kagemand eller lagkage. Nu skal du være kreativ med frugt og grøntsager. Helst det sidste. Frugt har jo et højt kalorie-niveau skal du huske.

Og så kommer vi jo så til skyldner nummer to: De sociale medier. Der sad engang en mor med en vandmelon, der havde ustyrlig meget tid og usandsynlig store kreative evner. Så hun besluttede, at lave et menneske ud af vandmelon. Med øre og alting. Så postede hun det på de sociale medier. Bagefter lavede hun et tog af peberfrugter og gjorde de samme. I den anden ende sad der en hel række mødre, der alle havde dårlig samvittighed. De havde nemlig misset en sommerfest, var kommet sent hjem fra arbejde eller havde ikke nået at bage speltboller den uge. Så de følte alle sammen at kaste sig ud i de samme projekter og lige der startede epidemien, hvor alle børn, der havde fødselsdag skulle medbringe frugt eller grøntsager, der var sat sammen som små kunstværker.

Og jeg magter det ikke.

Jeg vil selvfølgelig ikke bevidst skuffe mit barn, men jeg har ganske enkelt ikke evnerne.

For mig startede det til Ellies første fødselsdag. Jeg mødte op hos hendes dagplejer med ingenting og hun sagde ganske støttende, at det var rart, at jeg turde ikke at blæse hendes fødselsdag ud af proportioner. Hun blev jo trods alt kun 1 år og fattede ingenting.

Og lige i det sekund blev min krop fyldt med usikkerhed. Jeg afveg fra alle de andre mødre. Og hvis der er noget, man ikke har lyst til er at gøre tingene anderledes som førstegangs-mor. Jeg havde vanvittig dårlig samvittighed.

Da hun blev 2 år havde jeg naturligvis lært det. Så jeg forsøgte. Jeg forsøgte at lave et menneske af vandmelon. Men jeg fejlede. Istedet lignede det bare vandmelon, der var blevet tygget let på og kastet op igen. Ingen kunne se, hvad det var.

Da hun så blev 3 år prøvede jeg at køre mit mor-game en tak op. Så jeg tog i Søstrene Grene og købte små klistermærke-øjne, som jeg klistrede på bananer, så de lignede små delfiner. Stolt mødte jeg op med Ellie, der virkede pænt ligeglad med de delfin-lignende bananer. Og det gjorde hendes børnehave-kollegaer egentlig også.

Og nu fylder hun 4 på torsdag. Jeg ville ønske, at jeg var så iskold, at jeg bare mødte op i Børneren med en pose appelsiner, men det tør man jo alligevel ikke.

Hvem tør at skuffe sit barn? Og så på hendes fødselsdag?

Stik mig venligst dit mest awesome og mindst komplicerede, man kan udlevere på sådan en fødselsdag?

 

31 kommentarer

 • Rikke

  Jeg synes det er så latterligt med den sulkerpolitik! Tillid til forældrene fremfor statsapparstets kontrol, som alligevel ikke favner alle i de inkluderende forsøg. Nå, men min søn måtte heller ikke fejre sit skifte med kage. Men boller var ok- endda uden opskrift, så det turde de godt lade være op tip forældrene. Så vi bagte hvide, lækre hvedeboller med både sukker og rosiner i. Ungerne var ellevilde og vi “overholdt” sukkerpolitikken, hvor boller og frugt var ok, men grøntsager ikke. Weird- det er meningsløs politik da de to slags bagværk jo egentligt er lige usunde. Så jeg foreslår dig ar bage nogle lækre hvide boller og sende små rosinpakker med- win win og ungerne vil garanterer elske det mere end kunstværkudskårne agurker med sprøjtede store blåbær…. ironi kan forekomme 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • K

  Okay, nu er jeg hende den trælse, der siger, at mit barn lige har fået konstateret type 1 diabetes, og nu synes jeg slet ikke, at sukkerpolitikken er hård nok. Før diagnosen var jeg ok loose med sukker, men nu kan jeg jo se, hvordan de der fødselsdage får hans blodsukker til at gå totalt amok. Nu tænker jeg, at det kunne være rart, hvis jeg kunne sende mit barn i institution/ skole uden at det langsomt tager livet af ham, hvilket højt blodsukker jo gør. De andre barn kan jo gå amok i sukker derhjemme hver dag, hvis de vil. Men i institution og skole, som jo er uundgåeligt for børn, burde det være muligt at kunne sende sit barn trygt hen uden enten at stille ham udenfor fællesskabet eller affinde sig med death by carbs. Og der er jo børn med f.eks. allergier og andre problematikker. Jeg begynder at tro, at nogen på kommunen rent faktisk har tænkt sig om, og blandt andet har lavet sukkerpolitikken for at være inkluderende overfor alle børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Selvfølgelig skal børnene ikke proppes med sukker. Jeg vil bare gerne slippe for at blive kigget skævt på, fordi jeg ikke bruger 8 timer på at dekorere en Oluf-snemand ud af revne æbler 🙂 Men jeg er helt for, at børnene ikke proppes med sukker til 52 fødselsdage om året. Generelt er det vist bare et problem, at hygge forbindes så meget med mad i Danmark. Måske skulle man være kreativ og give hende balloner med i stedet. Men det giver nok bare en kvælningsrisiko istedet.

   Og hvor er det bare træls med diabetes. Jeg håber dog, at I har fundet en god rytme i det. Jeg har en bekendt, hvis søn fik det konstateret hvor hun skrev børnebogen “Valdemar, superinsulin og kulpiraterne” Den virker ret sød og pædagogisk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • K

   Og jeg elsker dig for at sige højt, at du ikke gider kreere en Oluf-snemand ud af æbler. Min kommentar var egentligt heller ikke til indlægget men til Heidis og din tråd længere nede, men i kampens hede røg den bare ind det første det bedste sted.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ninie

  Altså Twinions delte popcorn (godt nok hjemmepoppede…) med kanel på, resten af vores tørrede frugter fra bagest i skabet og en figenstang med som uddeling-snask ifm flytning.
  Hældt i de der små ziplock-poser fra Rema med et klistermærke på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Popcorn med kanel? Var det lækkert? Jeg håber, at I er landet godt i det danske <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Jeg er simpelthen vild med din blog og Instagram 🤣
  Ang fødselsdag ville jeg købe en god gang lækkert forskelligt frugt og spide en million små flag i det…så ingen er i tvivl om fødselsdagen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Tak Lene. Du er dælme sød! Ja, flag og pynt kan helt sikkert gøre meget. Jeg må i Bilka!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Jeg er simpelthen så vild med din blog og Instagram 🤣
  Ang fødselsdag er mit forslag: en god gang godt blandet frugt med masser af små flag i…så ser det sgu festligt nok ud 🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰🇩🇰

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Jeg arbejder i en børnehave og da jeg skulle på barsel skulle ungerne jo også have et eller andet. Mine kollegaer forslog også de der dyr, men det magtede jeg ikke. Så det blev halve bananer (med ansigt påtegnet) og vindruer i en muffinform. Børnene var vildt imponeret fordi der var ansigt på bananerne og det tog 10 min. Total win

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Haha, ja. De bananer der er så mega nemme. Det kan være, at jeg skal køre det trick af igen og påføre øjne på bananer. Det ser meget overskudsagtigt ud, men er det slet ikke.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine

  Altså til seneste børneføds her i huset købte jeg de der ret dyre, men også lækre (og øko-udseende = win!) Innocent-smoothies i brik-form (a’la de gode gamle brikjuicer med en mere fancy indpakning) til alle ungerne og supplerede med en cheese-dipper on the side. Alle børn var begejstrede og ingen havde grædt i køkkenet 🤷‍♀️ Alternativt, så husker jeg at et af de andre børn engang delte popcorn ud – i poppet version – i de der fine små slikpapirsposer, man kan købe i søstrene grene. Den er da også ret god OG sukkerfri!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Ahaha, du er fandme lidt en spelt-mor, Krisser. Men seriøst mand. Det er en god ide. og det virker samtidig som om, at man er pisserig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristine

   Altså det er du ikke den første, der har sagt?! Måske er det lidt ligesom det der med, at man med tiden begynder at gøre de samme irriterende ting som ens egen mor; man kan ikke selv se det, men for alle andre er det mega tydeligt😂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Men du vil for altid være min yndlings speltmor!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine

  Altså til seneste børneføds her i huset købte jeg de der ret dyre, men også lækre (og øko-udseende = win!) Innocent-smoothies i brik-form (a’la de gode gamle brikjuicer med en mere fancy indpakning) til alle ungerne og supplerede med en cheese-dipper on the side. Alle børn var begejstrede og ingen havde grædt i køkkenet 🤷‍♀️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Og så var der os, der til ungens første fødselsdag dukkede op i vuggestuen med en pose mandariner, 1 bakke druer og 1 melon. I en nettopose. Med ordene: “jeg håber I gider at skære melonen ude, jeg havde sgu glemt at det var idag han fyldte år, så jeg lavede lige et lille nettoraid på vejen… men altså, han er jo ligeglad alligevel, han aner ikke engang hvor hans egen næse er!”
  Tror jeg upper mit game lidt når han fylder to… måske smider jeg et par pakker rosiner i nettoposen også!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Haha, det lyder som tvillingernes 1 års fødselsdag. Men helt ærligt. Du har helt ret. De aner jo ikke engang, hvem de selv er. Vi overvejede faktisk bare, at droppe deres fødselsdag helt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle K.

   Altså jeg har lavet sådan et (åndssvagt) melondyr – der, der så nemmest og hurtigst ud på nettet var et indsvin med vindruepigge. Til gengæld blev min søns fireårs fødselsdag ikke fejret. Havde tænkt, de skulle hjem til os, men set skal man åbenbart sige 100 år og en dag i forvejen, og så hurtigt er jeg ikke🙄 Min datters to årsdag led samme skæbne, men nu kan jeg da lige lave en note med alle de nemme idéer herfra – tak for det. Ingen af dem har brokket dig over det, og verden står endnu😏👍🙂Må dog hellere gøre en lidt større indsats til de næste fødselsdage😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Jeg tror også, at det er om, at nyde godt af, at de endnu er så små, at de ikke bliver traumatiseret, hvis man glemmer det. Og mega sejt, at du formåede at lave sådan et dyr.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Købevafler fra supermarked (altså sådan nogen vi andre ville fylde med softice), tilsat frugt i tern (helst ikke den vandede slags), og vupti. Festligt, fornøjeligt og NEMT!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det er ret fint og festligt faktisk. Men går købevafler ikke ind under forbuddet?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Jeg bliver også så 1, to, tre, TRÆT af den nulsukker politik, der sniger sig ind alle vegne. Hvad blev der af klassens-time-kage, flødeboller og rom-rotter (de der KÆMPE romkugler, formet som en rotte, måske en mus, jeg ved det ikke, vi åd dem bare med velbehag).
  Jeg har givet min datter en håndfuld popcorn (købt færdig poppede, og så hældt over i små poser) samt en figenstang med da hun fyldte år – dét var et hit, nu de ikke må få tilsat sukker. Der var hun startet i skolen, så jeg ved ikke om det går i børnehaven?
  Min datter er nu blevet 13, og lige skiftet skole, til en skole uden nul-sukker politik: og i følge hende, har børnene her et meget mere naturligt forhold til slik, og til mad i det hele taget. Dét kunne man (her menes de sukkerforskrækkede på kommunekontorerne rundt om i landet) måske tænke lidt over.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Ja, det er dælme også en balancegang, det der med at give dem et naturligt forhold til sukker, samtidig med at det er et forbud. Jeg tror nu egentlig også, at det er en god ide at løsne lidt op og ikke gøre madvarer forbudte. Jeg tror det er en klar vej til en spiseforstyrrelse. Alt skal selvfølgelig være med måde, men det skal ikke være helt forbudt. Men kan godt forstå, at det er en svær ting, da man jo ikke kan sige, at nogen må have med og andre ikke. Haha, og det der rotter var ikke, hvor jeg gik i skole. Men det lyder som om, at jeg helt sikkert er gået glip af noget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Åh ja de kære børnefødselsdage. Min erfaring er at boller altid er et hit. Eller hvis noget er “portionsanrettet”. F.eks. i en muffinform. Vi har dog været de forfærdelige forældre, der har serveret et frugtdyr. Da min datter blev to år skulle min mand stå for at anrette frugten til vuggestuen, og for sjov viste jeg ham billedet af en haj lavet ud af vandmelon og skyndte mig ud af døren til en håndboldkamp og sagde henslængt at den kunne han jo lige lave😂 F….. om manden ikke havde brugt hele aftenen på at skære den vandmelon ud. Jeg var flad af grin da jeg kom hjem, men den var pisse flot😄(han forevigede den selvfølgelig på Instagram😂).
  Ej helt klart boller, indover med noget mere gluten.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det er fandme en sej mand. Kan du ikke låne ham ud? Og ikke et ondt ord om de forældre, der formår at lave de dyr. Jeg er vist bare mega misundelig på de evner!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Til min ældste datters 4 års fødselsdag, kørte jeg i søstrene grene og købte sådan nogle små slikposer (altså bare uden slik. Kun posen. Som er lavet af papir. Papirspose) og så købte jeg en omgang saltstænger, en pose popcorn og de der små rosinpakker. Trylle, trylle, trylle og så var der “slik”poser til ungerne. (Jeg lukkede dem til med klistermærker) Pædagogerne påstod det var et KÆMPE hit, for ungerne kunne ikke se hvad der var nede i, så spændingen var stor. Og hvor tit får man saltstænger og popcorn i børnehaven? 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det er fandme en god ide. De elsker jo også alt, der minder om slikposer. Men er saltstænger og popcorn ok?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hos os var det helt okay. Jeg tænker det er sukkerfri og lidt salt er fint her i varmen 👌🏼

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja MN

  Shit hvor jeg håber at du “bare” bager en bolle – eller køber dem hos bageren! Bom!!
  Får myrekryb af det der fødselsdagshype, for hvem er det lige til for? Ungerne i min datters vuggestue virker ihvertfald pænt uimponerede over frugtdyr mm.
  Så HURRA for at der findes mødre som dig (du kan evt pifte bolle op med en ostehaps, aka kaj-bollen. Dem har min datter fået ca 11 gange på denne side af sommerferien allerede 😉)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Haha, ja. Man kan godt blive lidt træt.
   Det kan være, at jeg skal forarge hele mor-verdenen og købe en pose krydderboller 😀

   Men en Kaj-bolle lyder dejlig kreativt og nemt. Det må jeg lige se på.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at vælge navne til ens børn og hvordan man ikke skal vælge kælenavne.