Mom-spectations (Myter om at blive mor)

Må man gerne skride fra sine børn ?

 

Altså bare lige et par dage. Ikke på den der ultimative, traumatiserende måde.

I går sad jeg og talte med en kollega om, at jeg de næste 24 timer skulle ligge i en strandstol på et badehotel og drikke drinks. Uden at nogen råbte “moaaar: mellem 12 og 36 gange i timen. Okay, det skulle så lige være mig, der råbte til min egen mor, at hun skulle hente mere Aperol. Snakken faldt så på, om hvorvidt det der med at tage væk fra ens børn, er noget der giver bøder hos mor-politiet.

Jeg har haft tilsvarende samtaler før, hvor nogle mødre har udtrykt forargelse over, at jeg italesætter, at jeg ind imellem har brug for at flygte lidt fra kaos-fabrikken. Disse mødre har blandt andet udtrykt, at de aldrig har været væk en eneste overnatning fra deres afkom, der trods alt har rundet de 5 år.

Og ikke et ondt ord om det. Man skal være mor på den måde, der giver mening for ens eget familie-liv. At bruge 5 år uden at få en enkelt løsladelse ville ganske enkelt gøre mig vanvittig – på den der spændetrøje og indlæggelses-agtige måde.

Men hvad siger de uofficielle mor-regler om at skride fra sine børn? Der er tilsyneladende ingen regler for far-mand. Det er i hvert fald ofte forekommende, at en kommende far ringer til “Mads og Monopolet” for at høre den brede holdning til, at far tager på festival indenfor de første tre uger af den nye arvings liv. Som oftest er der ingen ko på isen, så længe den ny-udnævnte malkemaskine aka mor, er tryg ved situationen.

Jeg aner ikke, hvem der har lavet reglen. Måske er det et blad som “Vores børn”. Måske er det en form for børnepsykolog. Men den regel jeg har hørt, hedder 1 overnatning pr. barnets alder. Hvis ungen er 1 år, kan du derfor spendere 1 overnatning i friheden.

Da Ellie var 1,5 år tøffede jeg en uge til Malaga på træningsferie med 3 veninder. Dengang havde jeg ingen kvaler ved det og hun virker ikke synderlig skadet af at tilbringe en uge med sin far, men måske havde jeg valgt anderledes i dag, når nu man dagligt læser, at man kan spolere sine børn, blot ved at de er de sidste, der bliver hentet i vuggeren.

Men nej. Det havde jeg nok ikke. Jeg havde nok taget afsted alligevel, dog med lidt mere dårlig samvittighed end jeg havde dengang.

Det havde egentlig været nemmere, hvis der eksisterede et mor-politi og en form for mor-lovgivning. Så kunne man lige slå op i loven, når man var i tvivl om, hvad baby skulle sove i i hedebølgen eller om det var ok at give Agnes på 10 måneder Sun Lolly-is. Og så kunne mor-politiet lige patruljere ved grænserne, når alle de desperate mødre forsøgte at komme til Sverige på spa-ophold.

Nej vent. Det lyder faktisk ustyrlig nederen. Lad os droppe mor-politiet. Men det kunne godt være et potentielt plot til en serie på HBO.

Hvad tænker I om at tage væk fra sine børn for at pleje egne behov ?

Jeg vil lige slutte af med at anbefale det sted, min mor og jeg netop er på vej fra – Falkenberg strandhotel. Jeg gav min mor turen i fødselsdags-gave efter jeg fandt det på et af de der deal-sider. Jeg fik i den grad luftet min meget bløde mor-dunk. Jeg tænkte, at det var godt med noget modpol til de der meget spændstige lyshårede svenske piger med meget stram maveskind.

6 kommentarer

 • Mie

  Vores datter var 3 uger gammel da hendes bedsteforældre kiggede på at hun sov i 2-3 timer, mens vi delte en pizza og så på solnedgange. Nu er hun snart 3 år og har sovet hos mormor måske 20 gange i alt. Hun ELSKER at sove hos mormor og spørger flere gange om ugen hvornår hun skal hjem til mormor og sove igen.
  Ingen her har lidt nogen nød og så længe at vores barn og vi selv har det fint og er trygge hvor vi er, så går det alt sammen. Vil sågar vove den påstand at vores parforhold har overlevet spæd/tumling/småbarns-årene uden slinger i valsen netop fordi vi har prioritet dates og kæresteture ind i mellem. Det må også være for barnets bedste at mor og far stadig er forelskede og glade for hinanden 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Jeg er helt enig. Det er nemlig så vanvittig vigtigt. Ens parforhold kan nemt drukne i bleskift, putte-ritualer og manglende søvn, hvis man ikke plejer det. Og så er det jo netop dejligt, at der er et par bedsteforældre, der står klar i den anden ende. Og jeg er sikker på at både børn og voksne får vanvittig meget ud af de besøg på lige nu og her, men også i den lange bane.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Man skal gøre det der fungerer for én selv! Og man skal huske at hvis man ikke passer på sig selv, så kan man heller ikke tage sig af andre (ligesom i et fly, hvor man skal tage iltmasken på selv, før man giver børnene dem på).
  Min mand og jeg havde et spaophold med en enkelt overnatning, da vores søn var 8 måneder gammel, hvor mine svigerforældre passede ham, og han havde igen en overnatning hos svigerforældrene 2 måneder senere. Jeg tror på det er godt for ham at lære at sove ude (noget jeg ALDRIG selv har været god til). Til september skal jeg en lille uge til Kina med arbejdet, det er jeg liiiidt bekymret for, men mere for min egen skyld end hans 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Ja, jeg er helt enig. Jeg tænker også, at det er vigtigt, at de knytter bånd til bedsteforældrene. Jeg har læst, at så længe at man holder det til at være de samme, der passer, når de er så små, er det ikke noget problem. Og det kan dælme trække tænder ud med de længere ture med fx arbejdet. Heldigvis plejer børnene nærmest ikke at opdage, at mor eller far er væk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Min kæreste og jeg er blevet enige om at det er OK at han går Arctic Cirkel Trail til september. Han skal være væk i små 14dage for at den drøm kan gå i opfyldelse. Til den tid er vores datter 4 måneder. Jeg er sikker på at det bliver hårdt – altså mest for mig, han skal jo bare gå 20km om dagen med 20kg på ryggen i 8 dage – men jeg kan ikke se hvorfor han skulle frarøves den mulighed. Jeg har på ingen måde behov for eller ambitioner om at forlade mit 4måneder gamle afkom i 14dage, men tilgengæld får jeg lov til at komme til Bingo incl spisning (living the dream) med nogle veninder på onsdag, der er vores datter 7uger. Jeg regner med at være væk i 4timer og jeg har absolut ikke en snært at dårlig samvittighed! Dog ville jeg hellere tjekke ind på et hotel og få 4timers uforstyrret søvn, men jeg helt sikker på at hverken far eller barn lider nogen nød ved at jeg har begge hænder fri for en stund 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Det lyder altså også, som en kæmpe oplevelse. Den tur ville jeg virkelig også gerne gå. Og ja – jeg er helt enig. Det er nemlig rigtig vigtigt, at vi giver hinanden plads til at stadig at være sig selv ind imellem. Især til den slags ture, man vil huske tilbage på resten af ens liv. Og du skal nok klare det så fint.

   Og seriøst. Selv Bingo kan være mega optur. Da bølgerne gik højest med tvillingerne, havde jeg det fedt med at gå ned med flasker

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mom-spectations (Myter om at blive mor)