En morgen. Før og efter børn

Hvordan det i virkeligheden forløber, når man finder ud af, at man er gravid..

ukendte_uge44_1s

 

Min plan inden dette bloggeri var egentlig at skrive en bog. En bog, der skulle beskrive, hvordan det i virkeligheden er at få børn. Uden de sociale medier med et lille fint engle-filter langt over virkeligheden.

Vi starter derfor forfra.  Vi starter helt ved begyndelsen. Lige der hvor man finder ud af, at et lille liv spirer i én, men hvor man samtidig ikke aner, hvilket gods-tog der snart skal til at ramme én med 200 km i timen. Men sådan som jeg beskriver det, er det selvfølgelig ikke for alle. For nogen er graviditeten helt sikkert en lang periode med lyserøde enhjørninger og en lillebitte mave, der titter fint frem og som kun kan anes, når man ses fra siden. Der er forskel på graviditeter. Selv de to, jeg har haft og følt på egen krop, var på ingen måde ens. Men nu prøver jeg at skitsere det hele lidt i hovedtræk.

Det er sket…

Du fumler lidt med testen, da du trækker den op mellem benene. Du overvejer et kort sekund, hvor klamt det i virkeligheden er, at du lige har tisset på dine fingre i dit forsøg på at ramme verdens mindste graviditets-test med verdens største tissestråle, fordi du de sidste 3 timer har bællet 4 liter vand for at kunne levere en ordentlig skylle til lejligheden. Det smarte ved at blive forældre er, at man åbenbart glemmer alt, hvad der er enormt klamt. Du glemmer derfor allerede her alt om tis på fingrene og lægger testen på gulvet. Du stirrer intenst på den for at ane resultat, men beslutter hurtigt at bevæge dig væk fra gerningsstedet.

Du går ud af badeværelset med en telefon i hånden og et ur med en sekundviser, der aldrig har bevæget sig langsommere. Du står og overvejer om du måske kan høre testen ændre sig, hvis du bare lytter ordentligt. Du tysser på din kæreste, der jubler, fordi han lige har scoret i FIFA. ”Det er faktisk ret seriøst det her” hvæser du af ham helt uvidende om, at du de næste 9 måneder vil have sådan en generel irritations-følelse i maven over alle de ting, han slet ikke fatter.

Det er løgn…

Tiden er gået. Som en ninja lister du henover gulvet og ud til badeværelset. Du træder helt lydløst hen til testen og overvejer, om du måske kan forskrække den til at ændre resultat, hvis du larmer det mindste eller kommer til at sparke til den.

Du stirrer mistroisk på testen, der ligger på gulvet og stirrer ensomt på dig. “DEN HAR 2 STREGER”, skriger du hysterisk ud i rummet, springer direkte op i luften og har stadig glemt, at du har tis på fingrene. Du stormer ud til din kæreste, der lidt småforvirret ser op fra skærmen, hvorpå han netop har lavet den perfekte scoring med Ronaldo. ”DET ER SKET. JEG ER GRAVID” råber du og kaster dig i armene på din kæreste. ”Hvor er det fantastisk.. Gad vide om jeg så stadig kan spille FIFA. Vi skal i hvert fald have en ny bil” svarer din kæreste.

Jeg har lyst til at skrige det ud i verden..

Du ringer til din veninde og fortæller verdens mest fantastiske nyhed. Din veninde begynder at græde og går i baby-shower-mode- Hun begynder at fortælle dig om den nye MARMAR-collection, hun lige har set på Insta.

Dine tanker begynder at vandre. Pludselig kommer du i tanke om sidst, du så din veninde. Det var i fredags på Madklubben. I delte en flaske vin og drak efterfølgende 3 meget stærke Dark and Stormy. ”Jeg bliver nødt til at smutte” siger du halvkvalt til din veninde, der er begyndt at tale om indretning af børneværelser og hvordan man blender den bedste økologiske babymos.

Fuck…

Det er allerede nu den sætter ind. Den dårlige samvittighed. Som en tsunami er nederenhed vælter følelsen af uansvarlighed ind over dig. Du har drukket alkohol efter du er blevet gravid. DUHARDRUKKETALKOHOL. Hvordan kan man være så uansvarlig? Nu får baby helt sikkert kronisk astma og 6 tæer bare fordi, at du ikke kunne styre dit alkohol-indtag. “Hvad fanden bliver jeg for en mor? Jeg kan ikke engang passe på mit afkom i min mave uden at komme til at marinere det i sprit, inden det overhovedet har udviklet fingernegle?!”.

Du kan lige så godt vænne dig til den dårlige samvittighed. Den er kommet for at blive. De næste 18-20 år.

Jeg skal i Matas…

Du smækker døren og løber ned af trappen. Du når ikke at svare, da din kæreste spørger, hvor du skal hen. Svaret er Matas. Og så apoteketet. Og så i Matas igen. Du har overvejet, hvad det er for nogle cremer, du har stående på hylden i badeværelsesskabet. Det er alt sammen noget med parfume i. Du har stort set kemikalier nok til en mindre atombombe stående på hylden, og du har aldrig skænket det en tanke. ”Hvad fanden er det egentlig, at jeg allerede har udsat mit ufødte barn for” tænker du igen, mens du vælter hen til de produkter i Matas, der helt sikkert er sunde og ordentlige, men samtidig også har en lille snert af lugt af gnu. Du vælter 61 forskellige produkter ned i kurven, mens du med foragt ser hen på hylden med hårfarver. Du overvejer alvorligt, at de kemikalier, der ligger nede i de pakninger af hårfarver fra Loreal, kan finde på at kravle ud af pakken og finde vej hen til dig. Altså helt alvorligt. Du har nemlig engang læst en artikel på nettet om en kvinde, der fik et barn med 3 ben, fordi hun havde siddet ved siden af én i en bus, der lige havde farvet hår.

Det hele skal nok gå..

Da du kommer ud på gaden igen føler du dig pludselig helt igennem lykkelig. Det skal nok gå det hele. Tænk engang, at have et lille mirakel liggende derinde og boble rundt. Tænk engang, at du skal bo inde i mig de næste mange måneder. Du føler, at hele verden kan se det på dig og du smiler til alle på din vej. Skinner solen egentlig ikke mere end den har gjort længe? Og fuglene synger da også lidt højere, gør de ikke? ”Tænk engang, at jeg skal have en lille baby”, smiler du og bliver pludselig overmandet af en sindssyg kvalme og kaster op i en skraldespand i et busstoppested.

Ja, graviditeten er i sandhed magisk. Og du er kun lige startet.

Her er mit bedste råd til dig, der lige er blevet gravid:

 • Hold op med at google ting (Ja ja.. nemmere sagt en gjort. Jeg kunne nævne de første 11 ting, der på nuværende tidspunkt kunne være galt med mit barn allerede inden jeg ramte uge 10. Det havde Google nemlig fortalt mig)
 • Hold op med at lytte på andre menneskers velmenende råd (Ja, tak Merete. Tak for dit råd, fordi du igennem hele din graviditet levede af ingefær og kogt vand og på den måde holdt kvalmen væk, men min krop craver remoulade. Gå væk med dit kogte vand. Giv mig pommes fritter)

 

 

 

 

2 kommentarer

 • Christina

  Bortset fra jeg blev mere overrasket over en positiv graviditetstest i første forsøg end min kæreste gjorde, lyder det præcis som mig for 14 dage siden! Jeg havde så også lidt panik over ikke at have taget folsyre, og at alt i øvrigt var lukket pga. Pinsen… Men mon ikke det går alligevel? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jernmor.dk

   Haha, ja. Det er også en klassiker – Det der forpulede vitaminpiller, man hele tiden glemmer. Det går helt sikkert alligevel. Jeg er ret sikker på, at jeg både glemte at tage jern og folinsyre halvdelen af min graviditet med Ellie. Og så vidt jeg ved, har hendes rygrad det fint, eller hvad end det nu er, der kan blive påvirket af det. Stort tillykke! Det er en vild tur, I har i vente.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En morgen. Før og efter børn